Работниците в редица германски компании, включително производители на автомобили от премиум класа Audi и BMW продължават със стачките в петък в разгара на преговорите между синдикати и работодатели за увеличение на заплатите и намаляване на работните часове, предава Reuters.

Мощният синдикален съюз IG Metall заяви, че работниците в основния завод на Audi в Инглощад в Бавария са спрели работа през нощта, а персоналът на BMW в три фабрики в Динголфинг, Ландшут и Регенсбург ще ги последват днес.

Подтикнати от най-бързия икономически растеж в последните 6 години и рекордно ниска безработица, синдикалистите настояват за 6% увеличение на заплащането за 3.9 милиона служители в страната.

Синдикатът започна и кампания за намаляване на броя на работните часове, настоявайки, че работниците трябва да имат правото да работят едва 28 часа седмично, за да се грижат за децата си или възрастните си роднити, като да могат да се върнат на пълен работен ден след две години - като междувременно запазят заплатата си.

От своя страна работодателите предлагат 2 процента увеличение на заплатите плюс еднократно плащане от 200 евро. Те изглеждат непреклонни пред искането за по-кратък работен ден, освен при клауза за временното увеличаване на броя работни часове, за да не се поставя производството под риск.

През седмицата около 160 000 работници вече са взели участие под една или друга форма в протестите.