Мартин Смоленски ще е един от основните футболисти на Пирин през пролетния дял на шампионата. 19-годишният младок, който ще играе в Благоевград и през пролетта, като преотстъпен от ЦСКА се съгласи да говори пред "Тема Спорт". Ето какво каза той в интервюто, което бе направено с уточнението, че темата ще основно настоящия му отбор.

Мартине, през лятото получи само едно полувреме в контролите на ЦСКА, но това бе достатъчно да бъде спряно преотстъпването ти в Миньор. Сега Христо Янев не те изплзва в проверката срещу червените. Да не би да се е страхувал, че може да бъдеш привикан на "Армията"?

- (смее се) Не, не. Не вярвам да е това причината. Имах леко напрежение в прасеца. Нищо сериозно, но решихме да не рискуваме в студеното време.

Вече споменах за проваления ти наем в Миньор Пк, но малко след това бе пратен в Пирин...

- За мен това бе крачка напред. Все пак нивото в елита е съвсем друго. Щастлив съм в Пирин.

В Благоевград усещам доверие и подкрепа, които много ми помагат в развитието. Играя редовно, а това е много важно за един млад футблист, който има нужда от самочувствие и опит.

Какво се промени за теб след идването на Христо Янев?

- Няма да крия, че много се зарадвах, когато разбрах кой ще води отбора. С г-н Янев бях работил в Перник и знаех какво е отношението му, методите му... Промениха се много неща и не само за мен, но и за отбора, като цяло. Той успя да вкара настроение в съблекалнята. Сега сме заредени с оптимизъм и амбиция.

Реално той и Владо Манчев са твоите "футболни бащи". Нямаше ли опция да заиграеш в Хебър, където е човекът, който работи най-много с теб от времето, когато бе юноша?

- Не знам дали е имало такива разговори, но продължавам да поддържам връзка с Владимир Манчев и самият той в края на есента ми каза, че за мен и моята кариера на този етап най-добре е да остана в Пирин.

Все още не си навършил 20, а зад гърба ти вече има една стрес фрактура, която те извади за около 6 месеца от футбола, а след това в Монтана тежко пострада и глезена ти...

- Това са най-тежките моменти за един футболист, но смятам, че те ме калиха и ме направиха по-силен.

Чака ви много трудна пролет. Борбата за оцеляване ще е жестока, а вие стартирате с изключително трудни четири мача - гостувате на Славия, посрещате Левски и Черно море, а след това пътувате за Разград...

- Да, наистина ни предстоят много тежки мачове. Най-хубавото е, че в съблекалнята никой не говори за изпадане. Дори усещам една увереност, че имаме сили да покажем много добри игри през пролетта. Това е огромно предизвикателство пред нас. Знаем, че ситуацията е трудна, но вярвам, че ще успеем. Направихме много добра подготовка и моето мнение е, че с изключение на първата контрола срещу Спортист Своге играхме добре. Тогава поведохме до почивката, но след това на терена излязоха повече млади и нови момчета, което наруши ритъма и допуснахме обрат.

Какво лице да очакваме от Пирин?

- Агресивен, атакуващ, смел... Това е философията на треньора ни и в тази насока работим. Христо Янев иска от нас да имаме добър контрол върху топката и да преливаме много бързо в двете фази на играта.

Зад гърба си имате и доста емоционални фенове, които както могат да подкрепят, така и ако не са доволни бързо минават на другия полюс...

- Така е, но аз вече съм свикнал на това (смее се). В Перник бе същото. Със сигурност обаче е приятно, когато усещаш подкрепата на публиката. Надявам се те да продължат да ни я оказват. Може би ще трябва и малко търпение и вяра, но съм сигурен, че ще направим всичко възможно да ги зарадваме.

Каква е твоята лична цел?

- На първо място да съм здрав и с хубави игри да запазим мястото на Пирин в елита.

През есента отбеляза първия си гол в А група...

- За атакуващ футболист това е много важно и сладко. Надявам се да продължа с головете и асистенциите, но те ще са плод на усилията на целия отбор.

На каква позиция ще те използва Христо Янев - на лявото крило или...

- По-скоро зад нападателя, но това е негово решение. За мен е важно да съм на терена.

За теб знам, че не обичаш нощния живот, а дори навръх Коледа си на игрището с топката и упражняваш удари. Какво ще те накара да отидеш на дискотека и да изпиеш чаша алкохол?

- (смее се) Като начало бих отпразнувал така оцеляването на Пирин заедно със съотборниците ми.

Преди време имаше оферта от Дженоа за теб. Съжаляваш ли, че не си в Италия?

- За тази оферта аз разбрах доста след като бе отказана, но не съжалявам. Явно така е трябвало да стане. Не искам да гледам назад. Погледът ми е в бъдещето.

Наскоро бе изтеглен жребият за квалификациите за Европейско първенство на младежкия национален отбор. Колко трудна група е с Германия, Полша, Израел...

- Нека не гледаме съперниците. Със страх няма да стане. Смятам, че имаме добри футболисти и селекционер, който вярва, че можем да изпълним мечтата и да се класираме. Трябва да подходим смело и имаме шанс да успеем.