Със свое решение от 20.07.2009 г. Общинският съвет във Варна удостоява със званието „Почетен гражданин на Варна" Румяна Нейкова.

При откриването на Националната конференция на спортно-педагогическите кадри у нас кметът Кирил Йорданов връчи на олимпийската ни шампионка символичния ключ на града за приноса й в развитието на българския спорт.

Г-н Йорданов удостои министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков с почетен знак с лента на кмета на Варна за неговите заслуги за издигане авторитета на академичното гребане до олимпийския връх.

„За мен е изключителна чест, че съм награден с този знак. Радвам се, че толкова много треньори присъстват на тази конференция. Благодаря за топлото посрещане на град Варна, на ректора на НСА доц. Лъчезар Димитров за участието на академията в днешния форум, на олимпийските, световните и европейските шампиони. За нас е изключителна чест, че са тук. Надявам се да направим необходимите изводи, за да очертаете вие, специалистите, бъдещото развитие на нашия спорт и да продължаваме да имаме шампиони", каза в заключителните си думи при откриването на конференцията министър Нейков.