Константин Жалов почина на 91 години. Един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на леката атлетика е роден на 31 май 1928-а година в София, а животът му бе изцяло свързан с българския спорт и леката атлетика. Като ученик и студент е член на националния отбор на България в дисциплината овчарски скок.

През 1952-а година той завършва ВИФ "Георги Димитров" и е назначен за асистент. Постепенно израства в преподавателката професия като доцент (1972) и професор (1988). Ръководи катедра "Лека атлетика" и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни публикации. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят като свободно говори няколко езика. В периода 1990-1993 е заместник-председател на Българска федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската дейност той има успешна треньорска кариера, в която неговите възпитаници поставят 58 национални рекорда. Той бе водещ и на емблематичното телевизионно предаване "Бързи, смели, сръчни".

Габриела Петрова: Ще трябва всички да започнем от нулата

Габриела Петрова: Ще трябва всички да започнем от нулата

"Изпитвам огромна любов към леката атлетика"

Заслугите към спорта са оценени от много институции. През 2008-а година получава от БФЛА "Знак за заслуги за развитието на леката атлетика", а държавата го удостоява с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен през 2013-а година. За 90-годишината си през 2018-а е отличен и от Министерството на младежта и спорта, както и от Европейската атлетическа асоциация.

В последните години професор Жалов издаде няколко книги за успехите на българските атлети и, въпреки напредналата си възраст и здравословни проблеми, не губеше прословутото си чувство за хумор.

Поклонението пред тленните останки на професор Константин Жалов ще бъде на 22 май (петък) от 13:00 часа на Централни софийски гробища.

Ивет: Всички спортисти, всички атлети, всички хора, всички граждани бяхме поставени при еднакви условия

Ивет: Всички спортисти, всички атлети, всички хора, всички граждани бяхме поставени при еднакви условия

"Усещането е прекрасно"