Футболистите от първенствата в Южна Америка не желаят да съкращават месечните си възнаграждения по време на пандемията, причинена от коронавирус. Въпреки че из цяла Европа играчите приеха лесно намаления с по 50 процента и повече, в Бразилия и Аржентина има сериозен диспут около заплатите и много правни специалисти прогнозират, че той ще завърши в съда. Все пак възнагражденията зад Океана са по-ниски, отколкото тези на Стария континент.

Висшата лига и футболистите не могат да се разберат за заплатите

Висшата лига и футболистите не могат да се разберат за заплатите

Преговорите за намаляване на вънагражденията продължават и в момента

При бразилците преговорите между клубната асоциация и съюза на играчите претърпя провал и по отношение на заплатите, и по отношение на отпуските по време на паузата в шампионата. В момента капитаните и ръководителите на отборите опитват да стигнат до индивидуални споразумения чрез анекси към договорите, като в повечето случаи става въпрос за 25-процентово намаление на месечните възнаграждения до края на пандемията.

Някои директори от водещите отбори обясниха, че продължаващата пауза плаши спонсорите и клубовете ще изпаднат във финансов колапс заради задължения, но играчите са на противоположното мнение и търсят помощ от местната футболна конфедерация. Тя обаче все още не се е намесила.

Лидерът на Аржентинския съюз на играчите Серхио Марки заяви в радио интервю, че клубовете са "длъжни да изпълняват договорите на футболистите". Той добавя, че "някои представители на клубовете си търсят извинения за лош мениджмънт или недобра преценка при определянето на сезонен бюджет".

Аржентина има около 4 хиляди професионални футболисти, мъже и жени. Марки обяснява, че средствата за заплати са в клубните каси, защото 90 процента от елитните отбори вече са получили парите от телевизионни права и спонсорски договори за 2020 година.

В Колумбия организаторите на първенството се обърнаха към правителството с искане за нови икономически закони в помощ на футболните клубове, включително на тези, които трябваше да прекратяват договори, за да не изпаднат в несъстоятелност.

В Уругвай пък мнозина играчи вече се обърнаха към трудовата борса за помощ, след като водещи клубове, включително колосът Пенярол, освобождават масово играчи. Местната федерация също направи чистка, която засегна и 73-годишния национален селекционер Оскар Табарес.

Перу пък е голямото изключение в Южна Америка. Футболистите на Алианса (Лима) сами призоваха заплатите им да бъдат намалени, за да не бъдат освобождавани служители на клуба. Вратарят Леао Бутрин обясни, че "решението е много лесно за взимане".