Висшата лига и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия не са постигнали договорка за евентуално намаляване на заплатите или разсрочване на плащанията заради пандемията, причинена от коронавируса. Това беше съобщено след среща в сряда.

Еди Хау намали драстично заплатата си

Мениджърът на Борнемут намали драстично заплатата си

Заедно с него това направиха изпълнителният и техническият директор на клуба

На заседанието са присъствали представители на Висшата лига, Футболната лига (органът, който обединява професионалните дивизии), PFA и Асоциацията на футболните мениджъри (LMA). Въпреки липсата на договорка страните изразиха намерение да продължат с дискусиите.

Решенията в Тотнъм, които обявиха, че намаляват с 20% заплатите на служителите от администрацията и поддържащия персонал, както и възможността Нюкасъл и Тотнъм, да се възползват от държавна помощ за плащане на заплати, са били остро критикувани.

"Договорка няма, но дискусиите ще продължат в следващите 48 часа, като ще се фокусираме върху някои важни въпроси. Основно ще се говори за заплатите на играчите и възобновяването на сезон 2019-2020", обявиха от лигата.

Още в сряда един от вестниците във Великобритания съобщи, че Асоциацията на професионалните футболисти е разпратила писмо до всички свои членове да не подписват анекси за намаляване на заплатите. Очаква се профсъюзът първо да ги обсъди или да излезе със становище.

В същото време от "Борнемут" заявиха, че мениджърът Еди Хау, неговият помощник Джейсън Тиндал, техническият директор Ричард Хюс и изпълнителният директор Нийл Блейк доброволно са намалили възнагражденията си.

Подходът на някои клубове да се възползват от опцията правителството да гарантира оцеляването на някои бизнеси, докато футболните звезди получават големи заплати, също повдига въпроса за моралните устои на играта.

"Това е като буца на гърлото. Всичко това разкрива лудата икономика на английския футбол и също така поставя в центъра въпроса за човешкия морал", коментира депутатът от Консервативната партия Джулиан Найт, който оглавява Департамента по дигитални услуги, култура, медии и спорт в британския парламент.