В Белгия обмислят какво ще се случва през следващите сезони в местното първенството. Създаден е специален план и изглежда, че мнозинството от отборите са съглаасни с него. Най-вероятно няма да се играят повече мачове през този сезон, а в следващото първенство ще стартират 18 отбора. Последният към момента Ваасланд-Беверен ще запази мястото си в елита, а ще бъдат добавени два отбора от втора лига с добър икономически и структурен критерий - УХ Льовен и Беершоот.

Във ФИФА работят за "План Маршал" във футбола

Във ФИФА работят за "План Маршал" във футбола

От световната централа имат резерви от 2.7 милиарда долара

Ако това бъде одобрено, то ще бъде и краят и на системата с плейофи, по която се провежда първенството на Белгия в последните години. От тази сиистемата беше взаимствана българската и е изработена от холандската фирма Hypercube. Година по-късно може да се стартира професионална лига от двадесет отбора.

Според Het Nieuwsblad, две трети от отборите са съгласни с това предложение. Но в момента има няколко отбора, които са доста зле финансово и реално не плащат на играчите си. На първо място това е Локерен, който е във втора лига, но има шанс да влезе в елита.

Другите, които към момента не могат да покрият критерии за елита на Белгия, са Рьоселаре от втора дивизия и Остенде. Във всеки случай Белгия ще бъде заета с онлайн-преговорите в следващите дни. Притежателят на правата за телевизионно излъчване "Eleven Sports" заяви предварително, че няма проблеми с възможното премахване на плейофите.