ФИФА работи по създаването на "Футболен план Маршал", който да спаси клубовете от задаващия се финансов колапс заради пандемията, причинена от коронавируса.

ФИФА има финансови резерви от 2.7 милиарда долара и е възможно голяма част от тях да отидат за подпомагане на федерации и клубове в затруднение. Говорител на ФИФА заяви пред Ройтерс, че в организацията са били наясно, че "ще има сериозни финансови проблеми заради избухването на пандемията".

ФИФА моли футболистите да намалят заплатите си наполовина

ФИФА моли футболистите да намалят заплатите си наполовина

От централата забраняват разтрогването на договори от страна на клубовете

"Това заплашва да наруши способността на асоциациите-членове на ФИФА и други футболни организации като лиги и клубове да развиват, финансират и ръководят футболни дейности на всички нива на играта, включително професионални, непрофесионални, младежи и обикновени.

Смятаме, че в много части на света значителен брой хора, занимаващи се с футбол, ще бъдат поставени в изключително трудни икономически условия", заяви представителят на ФИФА и добави, че поради силното си финансово положение централата има задължение да помага на нуждаещите се.

Точната форма и детайлите на помощта все още не са ясни, но се очаква да бъдат структурирани до края на седмицата, след като бъдат проведени разговори с различните федерации и конфедерации.

След края на Втората световна война САЩ отпуска безвъзмездно 13 милиарда долара на страните в Европа за възстановяване на икономиките им, сринати след глобалния конфликт. Планът носи името на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал. Тогава страните от Източна Европа са отказали да се възползват от помощта.