От ФИФА искат да развият полуавтоматичната технология за засадата. "След успешното въвеждане на системата за видео асистент на съдиите (VSA) и въвеждането ѝ в игровите правила през март 2018 FIFA иска да продължи развитието на VSA технологията във всички области на футбола", обявиха от световната централа.

Поради тази причина работна група към FIFA работи с различни доставчици на технологии върху развитието на "полуавтоматична технология за определяне на ситуация на засада."

Като "едно от големите предизвикателства" се определя точното определяне на момента на паса. В Бундеслигата например линиите на засадата се поставят ръчно от съдиите в стаите в Кьолн, което при много тънки ситуации често води до спорове.

Според FIFA разработваната полуавтоматична система ще бъде в състояние "да моделира прецизно скелета на футболиста" и да определя "коя част на тялото задейства засадата" и "с колко" играчът се намира в засада.

Окончателното решение ще продължи да бъде взимано от съдията на терена, но технологията ще дава на реферите "възможно най-добрата подкрепа".

Чеферин: Засада от един сантиметър не е засада

Чеферин: Засада от един сантиметър не е засада

"Играта с ръка също е проблематична"