Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде мнение за снощния инцидент в мача между Удинезе и Милан от Серия А, при който феновете на домакините обидиха на расистка основа вратаря на гостите Майк Манян.

Тъй като съществуващите мерки не са спрели расизма по стадионите по света, първият човек в световния футбол предложи радикално решение - автоматично поражение на отбора, чиито фенове дискриминират на расова основа.

Удинезе - Милан 2:3 в мач от Серия "А"

Милан имаше бурна вечер, но се поздрави с важни три точки

"Росонерите" спечелиха визитата си на Удинезе

"Събитията, които се случиха в Удине, са изключително отвратителни и недопустими. Расизмът и другите форми на дискриминация нямат място във футбола или в обществото. Изразявам пълната си подкрепа на играчите, засегнати от съботните събития. Необходимо е всички заинтересовани страни да действат, като се започне от образованието в училищата, така че бъдещите поколения да разберат, че расизмът не е част от футбола и обществото.

В допълнение към процеса в три стъпки (спиране на мача, спиране на мача за втори път, отмяна на мача), трябва да въведем автоматично поражение за отбор, чиито фенове са расисти и да предизвика директна загуба на мач, както и да забраним на расистите да бъдат по стадионите по света и да има наказателно преследване за тях.

ФИФА и футболната общност демонстрират пълна солидарност с жертвите на расизъм и всякаква форма на дискриминация. Веднъж завинаги: Не на расизма! Не за всякаква форма на дискриминация!" , се казва в съобщението на Инфантино.