Ахмад Ахмад, който е президентът на Африканската футболна конфедерация, бе отстранен от футбола за пет години заради корупция. Наказанието е съобщено от ФИФА.

В момента гражданинът на Мадагаскар провежда кампанията за нов четиригодишен мандат начело на африканския футбол.

Етичната комисия на ФИФА е установила, че Ахмад е постъпил непочтено, предлагайки подаръци и други облаги. Установено е, че той е управлявал лошо финансовите потоци и е злоупотребявал с позицията си.

Изборите за президент на африканската футболна конфедерация са насрочени за 12 март в Рабат, Мароко, но е очевидно, че досегашният ръководител няма да има възмжност да се включи в тях.

Спортната кариера на Ахмад започва като учител по физическо възпитание в Тамбохорано Колидж през 1986 година. Две години по-късно се включва в политиката в Мадагаскар, като завежда спорта в град Махажанга.

След това той отговаря за спорта в страната, а от 1996 година става министър на риболова и рибната индустрия. През 2003 година Ахмад е избран за президент на Малгашката футболна федерация, което става трамплин за неговата успешна международна кариера.

На 17 март 2017 година Ахмад Ахмад беше избран за шеф на КАФ с 34 от 54 гласа, наследявайки също обвинения в корупция камерунски футболен деятел Иса Хайту.

Предизвестеният провал на българския национален отбор по футбол

Предизвестеният провал на българския национален отбор по футбол

Пандемията подхранваше няколко месеца фалшивите илюзии