Националният селекционер на България по баскетбол за мъже и старши треньор на мъжкия ЦСКА Росен Барчовски сподели, че ситуацията при "червените" остава затруднена, а вероятността през следващия сезон да няма мъжки отбор на "червените" е съвсем реална.

Ето какво каза пред БТА Барчовски относно случаите на наказани от Международната федерация по баскетбол (ФИБА) български играчи и треньор за нарушаване на етичния кодекс и интегритет, участие в залози и манипулиране на състезания:

"Все още има някакви затруднения да бъдат изпълнени договорите на 4-5 човека до края на този сезон, който завърши. Не са големи задължения, предполагам, че ще се справим, но го има това нещо. Въпросът е много по-сериозен за бъдещето. Водим разговори и президентът на клуба Роберт Гергов, и аз в личен план, а и не само аз, но и други хора, включително и Александър Чакмаков. До този момент нямаме абсолютно нищо положително. Много е трудно, това го казах много пъти, в град като София. Стоим и си носим името ЦСКА, но нямаме тази тежест, тази публика, този интерес. Към този момент много реална е вероятността да няма мъжки отбор на ЦСКА. Казвам го с цялата си отговорност. Много ми е мъчно, ще направя всичко по силите си, но там, където имахме някакви очаквания, ударихме на камък.

На въпрос за наказанията за български играчи и треньор от страна на ФИБА, Барчовски коментира: "Българската федерация по баскетбол е много активна в това отношение поне от две години. Може би три, но от две със сигурност. С много сериозни мерки. Първо, два пъти по време на сезона има инструктаж от човека, който отговаря за това във федерацията - Тодор Колев, който ходи на семинари, инструктаж във ФИБА и комисията, която следи тези залагания. Всички отбори, играчи, треньори, щабове, ръководителите са запознати с това, че се сериозно се следи и има сериозно отношение по тази тема. Второ, всеки един играч подписва декларация преди картотека с ясното съзнание, че няма право въобще, по никакъв начин, да залага на баскетбол, а най-тежкото е, когато залагаш на собствения си отбор, но и не само. Предупредени са. Започна разследване, дойде в България и излязоха тези резултати. Много е неприятно, но това е превантивна мярка. Аз обаче съм от страната на баскетбола и много ми е чудно как при нас се появиха такива неща, а на друго място - не. Аз не мисля, че баскетболът е спортът, в който има толкова много залагания, тото, черно тото и подобни. Има го това нещо, но явно ФИБА се е заела сериозно. Не ми е ясно юридически как стоят нещата. Това е комисия, която води разследване и има своите доводи и тн. Самите потърпевши, ако смятат, че са невинни, те би трябвало да подадат жалба директно в съда, защото ако мен ме обвинят в такова нещо, без да съм участвал, аз разбира се ще заведа контрадело. Има много играчи, които се изкушават, това са много лесни печалби, а рискът е огромен. Имам контакти и с хора, които работят в бет компании, те ни бяха спонсор както знаете, и те имат възможност, и следят абсолютно всичко. Трябва да предупредя всички играчи, треньори и хора, които са около баскетбола в случая, а и във футбола, волейбола и там, където има най-много залози, че се знае абсолютно всичко."

Росен Барчовски за националите: Страшни мъжкари!

Росен Барчовски за националите: Страшни мъжкари!

"Направиха една от най-силните игри в защита"