Атанас Голомеев да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта. Това предлагат от Министерски съвет на президента на Република България.

Голомеев е български баскетболист, пример за младото поколение спортисти и любимец на публиката по целия свят. Започва спортната си кариера в баскетболен клуб Спартак, по време на следването си играе за Академик, а след това в ЦСКА Червено знаме и Левски Спартак.

Печели 9 шампионски титли от републикански първенства. На Европейското първенство за юноши в Италия през 1965 г. е удостоен с приза "Най-добър реализатор".

През 1969 г. е обявен за Спортист на годината на Монреал и Университета "Макгил", като през 2013 г. е включен в "Залата на славата" на университета.

Международната федерация по баскетбол го нарежда между първите петдесет баскетболисти в света за ХХ-ти век. От 2015 г. Голомеев е част от легендите на Купата на европейските шампиони. Атанас Голомеев получи изключително признание през 2019 г. При официалното откриване на Световното първенство по баскетбол на 30 август в Пекин, Китай, ФИБА официално обяви, че ще бъде включен в баскетболната "Зала на славата".

Приемат Атанас Голомеев в Залата на славата на ФИБА!

Приемат Атанас Голомеев в Залата на славата на ФИБА!

Това ще се случи на церемония в Китай