Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов даде своя коментар относно решението на Арбитражната комисия да отхвърли жалбата на Балкан, подадена след наказанието за два мача пред празни трибуни на ботевградчани. Гавалюгов говори на днешната извънредна пресконференция на "зелените".

Силно съпричастен съм към всичко, което се случва в българския баскетбол и към федерацията специално. Баскетболен клуб Балкан е длъжен да даде тази пресконференция и да внесе повече яснота по казусите по съвсем коректен и аргументиран начин. Обръщам внимание, че казусите не просто са решение на Арбитражната комисия. Случаят с трансфера на играч в БК Левски е поводът за днешната пресконференция и решението на АК да не уважи жалбата на БК Балкан относно инцидента, който се случи на втория мач в нашата зала. Ще искам да започна с този инцидент.

Имах възможност да се запозная с всички подробности. Първо искам от името на цялата баскетболна общественост да поднеса извинения на съдийската тройка за абсолютно недопустимия инцидент и в разрез с нашите разбирания за феърплей и коректно отношение в баскетбола. Случват се такива инциденти, затова държа да отбележа, че не отричам, че това нещо не се е случило, макар да разбрахме постфактум. Много хора не разбраха какво се е случило. Имаме вътрешно разследване, видеозапис от охранителните камери на залата и това ни даде аргумент, виждайки наложеното от Дисциплинарната комисия и впоследствие препотвърдено от АК.

Искаме да изразим нашите претенции и несъгласие с това решение и с наказанието. Инцидентът е с физическо посегателство от служебно ангажирано за провеждането на спортното мероприятие лице спрямо един от съдиите на полувремето на втория полуфинален мач с Левски. Наказанието, подписано от дежурния делегат, касае физическа саморазправа от страна на зрител, присъстващ на мача, с един от тримата съдии. Обективната обстановка и фактите говорят за нещо друго. Да, инцидентът е безспорен, съприкосновението е категорично, предоставили сме видеозапис.

Малката подробност обаче е, че това не е зрител, а служебно лице - служител на ОП Балкан, назначен да контролира достъпа в служебната зона и през служебния вход на "Арена Ботевград". Той е в качеството си на служебно ангажирано лице, изпълняващо служебните си задължения вменени му от неговия пряк ръководител. Всички общински спортни бази от ОП Балкан, включително и "Арена Ботевград". Именно това длъжностно лице, което е било ангажирано да контролира достъпа до служебната зона, в която няма фенове, и в която на полувремето се е случил инцидентът, е извършило въпросното посегателство. В никакъв случай това не може да бъде третирано като зрител. Тук може би има пропуск на Дисциплинарната комисия, тъй като това може би е прецедент, поне в нашата зала със сигурност. Там не са третирани случаи, в които такъв тип инцидент бива санкциониран. Тоест инцидент, възникнал със служебно ангажирано с провеждането на мероприятието лице.

В правилника са споменати случаи за саморазправа от страна на зрител, саморазправа от страна на длъжностно лице от съответния БК, участник в двубой. Изчерпателно са изредени състезатели, треньори, масажисти, физиотерапевти, лекари, членове на УС. Всичките лица са част от съответния БК, а в случая не става въпрос за длъжностно лице, което е част от БК, а лице, което е изпълнявало служебните си задължения по отношения на провеждането и организацията на спортното мероприятие. Такива са касиерът, чистачът, охранителите. Ние не възприемаме и много ясно сме го отразили в нашата жалба, че наложеното наказание, което е за саморазправа от страна на зрител, е релевантно към извършеното нарушение и фактите около него. Няма как това лице да бъде третирано като зрител и това са единствените ни мотиви. Респективно наказанието лишаване от публика и финансова санкция са неприложими, тъй като това не е зрител. Никой не е очаквал, че едно служебно ангажирано лице може да си позволи такова своеволие. Вероятно затова този правилник не третира такъв тип проява.

Пак казвам, не оправдавам по никакъв начин тази проява и лицето ще си понесе съответните санкции, част от тях вече ги е понесло, но не считаме, че нарушението има отношение към наложеното наказание. Не беше разгледано по този начин от АК. Те просто с две изречения и половина, много повърхностно според мен, не искам да кажа целенасочено и тенденциозно, но са казали, че след като това лице не фигурира в списъка с длъжностните лица, предоставен на дежурния делегат, те директно го отнасят като зрител.

Това е абсолютно некоректно тълкуване. Аз съм изключително изумен от това простовато и повърхностно третиране на този инцидент. Това са ни сериозните претенции, тъй като най ни боли от лишаването на възможността зрителите да наблюдават домакинските двубои на Балкан. Финансовата санкция не е приятна, но е по-приемлива от това да ни лишат от публика в два домакински мача. Бихме го приели, ако бяха налични обстоятелствата, цитирани в съответния дисциплинарно-административен правилник. Толкова по отношение на претенциите ни и несъгласието на АК по казуса с жалбата на Балкан", заяви Гавалюгов.

Арбитражната комисия отмени наказанието на Левски

Арбитражната комисия отмени наказанието на Левски

Полуфиналната серия с Балкан се подновява