Росен Барчовски даде първа официална пресконференция като селекционер на националния отбор по баскетбол.

Опитният специалист ще направи повторния си дебют в квалификационните мачове с Латвия и Гърция следващия месец.

Барчовски повика 17 национали за лагера преди европейските квалификации

Барчовски повика 17 национали за лагера преди европейските квалификации

Това е първи етап от подготовката за предстоящите срещи

"Имам актив от 21 победи и 25 загуби - в официални квалификационни срещи и европейски финали. Пожелавам си да подобрим този баланс в близките две години. Или поне да го изравним. Сърбите и испанците вероятно са с далеч по-голям потенциал, но и това не е малко. Поемам един отбор, който остави добри впечатления в последните години. Не сме се класирали, но играхме добре, играхме с дух, играхме борбено. Победихме суперсила като Франция, стояхме като равни с Русия, Чехия, Финландия, Исландия. Чувствам сериозна отговорност. Трудно е да се поеме отбор, който е изградил нещо. Моята роля е да надградя - не да променя, не да правя революционни неща", заяви Барчовски.

Снимка 462397

Източник: LAP.bg

"Предстои квалификация за финали на европейско първенство 2021 година, на което домакини ще бъдат четири страни - Германия, Италия, Чехия и и Грузия. Квалификационните групи са от осем отбора, класират се първите три от всяка една група, но там, където са домакините, те се класират автоматично. Не мога да си представя как се прави класиране, като включва отбор, който вече е класиран. Това не ми харесва и не ми харесва, че загубихме позиции. Европейските финали бяха на две години, сега са на четири. Това е сериозен удар върху малките държави, които не са страшни сили. Лошото на тези четири години е, че при малка държава като нас, може не едно, а две поколения да не помиришат европейско първенство", продължи той.

Снимка 462396

Източник: LAP.bg

"Знаете проблеми, на всички са ясни - организирането на подготовка и селектирането на играчите. Проблемите с НБА са ясни, с Евролигата ги знаете. Програмата не се променя, има редовни кръгове. Всички отбори, всички федерации, всички треньори ще имат проблеми. Включително и ние. Трябва време, за да направиш отбор, а времето в случая е безкрайно малко. Благодаря на всички в България, че откликнаха на една моя идея - да направим един минилагер. Да направим 4 тренировки и 2 контролни среща. Откликнаха два български отбора от Лигата - А1 Академик и Левски Лукойл. Извикал съм 17 човека, които на 24 януари ще се съберат в София", добави още селекционерът.

"Целите са класиране, без значение от това на кое място. Не е ясно срещу какви отбори ще играем, ще разузнаваме в последния момент. По-назад сме от Гърция и Латвия като рейтинг, но се събираме малко по-рано от тях, дано това помогне", завърши Барчовски.

Снимка 462398

Източник: LAP.bg