Легендата на Славия и българския футбол Андрей Желязков даде мнението си за   ситуацията в националния отбор в интервю пред Дарик радио и dsport.

Това, което се случва, е напълно очаквано. То не е отсега, то е от доста време. Проблемите са много и са навързани. Имайки предвид големия брой чужденци, които са некачествени, които навлизат по отборите с някаква друга цел ли, и аз не знам за какво, се отнема възможността българските млади момчета да растат и виждаме последствията какви са - лоши резултати. Всички недоволстваме, искаме националният отбор да върви, както и българският футбол, но вече сме навлезли в тази задънена улица и не виждам как ще излезем от нея. Класирането като че ли на някакъв голям форум няма да се случи в скоро време", заяви бившият нападател на националния отбор на България.

Желязков каза мението си и за младите таланти в българския футбол: "Една от причините е тази - няма как да произвеждаме футболисти, когато не им даваме възможност да се изявяват. Отнемаме им тази възможност за сметка на по-слаби чужденци, които вкарваме. Не виждам в скоро време как може да се оправим, а и самите тези, които като млади излизат в чужбина, като че ли повечето от тях са безхарактерни, без да обиждам никого. Талантливи са, 16-17-18-годишни, талантливи са и се представят добре при юношеските и младежките национали. Отиват в чужбина, стоят 6 месеца - 1 година и се прибират. Това е въпрос на манталитет - не искаш да се изявиш там. Във всички случаи е най-добре човек да се изяви в европейските първенства, а 95 на 100 от тях се прибраха. Не е лесно, но ако си решил да ставаш футболист, трябва да си следваш целите докрай, а не при най-малката трудност да се прибереш тук в България, където е по-лесничко".

Аз младежите ги гледах, когато бихме Израел. Айде, Израел ги победихме с игра, но с Германия не бяхме боксова круша, както би казал някой. Това ме навежда на мисълта, че имаме добри млади играчи, но развитието им спира там някъде. Както сега младежкият отбор, който за мен се представя много добре. За мен загубихме злощастно мача с Германия, да не говорим за индивидуални грешки. Младите ни играчи трябва да се замислят - като имат тази възможност да излязат в чужбина, дали искат да вървят нагоре, или искат набързо да се приберат тук и да карат по лесния начин", сподели Желязков за представянето на младежкия национален отбор.

Той коментира впечатленията си от първенството през този сезон: "Действително е оспорвано, доста от отборите поизградиха добри състави, имат добри треньори. Естествено, всички отново очакват Лудогорец отново да стане шампион. Аз мисля, че тази година ще е доста трудно, имайки предвид, че няма да се борят с един конкурент, а конкурентите за първите места са 5-6 отбора. Едни ще искат да участват в турнирите, на други апетитите им вече са доста големи, други смятат, че е крайно време да спечелят шампионската титла, в което няма нищо лошо. Затова шампионатът ще бъде интересен до последния кръг, както беше и миналата година. Тогава бяха само Лудогорец и ЦСКА, докато сега ще се намесят още отбори, което е добре за провеждането на първенството".

"То е ясно кои са - Локо Пловдив, Черно море, Левски. Мисля, че Левски няма да се предаде никога, поне докато има възможност. Това не са малко отбори, 5 отбора са, нали така", конкретизира Желязков, който в миналото бе директор в Левски, Локомотив Пловдив и Локомотив София.

Има такива играчи, но те не са постоянни. Аз няма да споменавам имена, те не са постоянни. Ако си тръгнал по пътя да ставаш футболист в името на всичко. Да ставаш, но и да имаш талант, не може от всеки да стане футболист или лекар, трябва да се преследваш целите докрай. Като че ли при тях има колебание. Представят се в мач-два добре, на много високо ниво, след това 4-5 мача ги няма. Това опира до манталитет, до желание. Ние знаем предишните ни големи играчи от Щатите 94, какъв хъс и заряд имаше в тях. Сигурно помните, Емо, Ицо, Лечков, да не пропусна някого, Краси Балъков. Те просто горяха на терена и не се предаваха, затова успяхме да стигнем дотам. В момента нямаме чак такова качество играчи, което може да ги доближи, но поне трябва да се опитат", каза Жужо за талантливите млади играчи в първенството.

Футболът е тръпка, няма как да премине. Ходя по стадионите, гледам мачове. Спокойно, за разлика от това, когато си ръководител и трепериш постоянно. Днес ще ходя да гледам младежите с Косово, надявам се да победим. Има доста талантливи момчета от тях, дано им е влязло в главата, че трябва да вървят нагоре и да стават все по-добри. В националния отбор - треньора, че го критикуваме, критикуваме го, аз не го защитавам, не съм му адвокат. Човекът иска да научи отбора да играе футбол, но според мен има една грешка при него - няма нужните играчи за това. Предполагам, че вече го е разбрал това, но вече е късно. В момента националният отбор може да печели мачове, това е моето виждане, ако играе футбол така, както победихме преди 3-4 години Холандия и Швеция тук, когато направим играчи като тези големите, които бяха, тогава може да играем футбол, да побеждаваме и да печелим точки", завърши Желязков.

Славия ще спре Левски, прогнозира Андрей Желязков

Славия ще спре Левски, прогнозира Андрей Желязков

Ето какво каза той