Българският национален отбор по футбол има своя нов селекционер. След малко повече от месец без предводител, вчера стана ясно, че "лъвовете" ще бъдат ръководени от Ясен Петров. Решението на БФС донякъде може да се смята за изненадващо, тъй като всички очакваха, че работата ще бъде дадена на Александър Димитров.

Няколко седмици по-рано се говореше за немски модел на приемственост, но часове преди Изпълкома, всичко претърпя неочакван обрат. Въпреки липсата на последователност в решенията на футболната ни централа, пробата с Петров е безкрайно интересна.

Ясен Петров: Надявам се да запаля искрата в националния отбор

Ясен Петров: Надявам се да запаля искрата в националния отбор

Пловдивския Джанини оптимист за "лъвовете"

Натъртвам на думата "проба", тъй като от БФС публично обявиха, че редица наши изтъкнати специалиста са отказали възможността да поемат Българя. В медийното пространство се завъртяха имената на Станимир Стоилов, Илиан Илиев и Стойчо Младенов. И след толкова много откази, изборът е бил сведен до Георги Дерменджиев, Георги Донков и Ясен Петров.

И ако признаем, че чичо Гошо не успя да помогне на отбора и едва ли заслужава втори шанс, то за какъв избор може да говорим между Донков и Петров!? Първият все още не е ръководил професионален отбор...

Именно затова вариантът Петров трябва да се приеме с положителна нагласа. Пловдивският Джанини винаги е обичал да работи с отбори, намиращи се в деликатна ситуация. Спомнете си само периодите му в Нафтекс, Ботев (Враца), та дори и Левски. A има ли по-взривоопасна обстановка от съблекалнята на националния тим?

Костадинов: Аз предложих Ясен Петров, задачата му е да обнови националния отбор

Костадинов: Аз предложих Ясен Петров, задачата му е да обнови националния отбор

"Водещото не са парите, а резултатите"

Лично за мен, Петров най-вече трябва да работи за изграждането на колектив. В момента България е всичко друго, но не и национален "отбор". Непрестанно слушаме шаблонни изказвания от футболистите как "обстановката по време на лагер-сбора е отлична" и т.н, но на терена виждаме индивидуалности, които не са готови да загърбят собственото си его в името на обща цел. За справка, само погледнете каква "химия" има между двама от атакуващите ни футболисти - Кирил Десподов и Божидар Краев.

За да се създаде колектив, трябва да се сложи край и на експериментите. Да си пожелаем, че Петров ще се спре на група от 25-30 футболисти, към която да се добавят само ярко впечатлили с качествата си играчи. Текучеството определено да спре. Ръководството му постави и цел подмладяване, която също е основополагаща. Време е да видим част от "лъвчетата" на Александър Димитров, които дадоха нагледен пример за това какво значи да браниш националната чест. Не им липсва достатъчно самочувствие и талант.

Ако през последните седем години, животът на Петров е свързан изцяло с Китай и тамошната азиатска хармония, то Джанини бързо трябва да се настрои за българската какафония! Само това, че един от предложилите го за селекционер е Венци Стефанов, вече го вкара в специфична спирала на конспирациите, която води със себе си мълви за мениджърски интереси, редене на състава и още куп задкулисни игри.

Венцеслав Стефанов: Ясен Петров е отличен вариант за национален селекционер

Венцеслав Стефанов: Ясен Петров е отличен вариант за национален селекционер

Двамата са работили заедно през 2000 година

Едно е сигурно, Ясен трябва да направи чудеса от храброст, за да бъде изпратен след време със сълзи на очи, така както беше след края на престоя му в Шъдзяджуан.

Но да бъдем честни, по-вероятно е да се превърне в поредния сдъвкан и изплют кадърен наш специалист, пробвал се да промени националния ни тим...

Остава да пожелаем късмет, нерви и безгранично търпение на новия ни селекционер, защото набор от подобни качества определено ще му трябва, за да оцелее на този ветровит пост. Работа "Made in Bulgaria", която дори е по-плашеща от "Made in China".

Обрат! Александър Димитров остава треньор на младежкия национален отбор?

Обрат! Александър Димитров остава треньор на младежкия национален отбор?

В БФС няма единомислие за новия селекционер на мъжете