Италианските медии пеят днес на три гласа възторга си от жребия за световните квалификации по футбол, който изпрати "адзурите" в една група с България, Ирландия, Грузия, Кипър и Черна гора.

Най-мощен е хорът на онези, които смятат, че присъствието на Италия в група 8 е чиста формалност. По-сдържаните предпочитат да наблягат на късмета. Само единични гласове предупреждават, че е рано за еуфория.

Всекидневниците "Джорно", "Национе" и "Ресто дел Карлино" излизат с едно и също заглавие: Италия е вече на световните финали в Южна Африка с щастлив жребий и само България предизвиква опасения. "Месаджеро": Президентът на ФИДК (Федерационе италиана джоко калчо-Италианската федерация по футбол) Джанкарло Абете не крие оптимизма си относно състава на групата. Всичко обаче е прекалено лесно. Италианците винаги са имали нужда от истински противник. "Пиколо ди Триесте": Дори старши треньорът не издържа и започна да се смее. Тази групировка си е направо майтап.

Вестник "Темпо" е даже недоволен, че от дъното на урната не са излезли още по-слаби отбори. Не може все да си празнуваме с Малта, Андора, Лихтенщайн, Сан Марино и Фарьорите. Този път ни се падна Черна гора. Няма да разполагаме с два тюфлека, на които да се излежаваме до финалите в Южна Африка, но ще се задоволим и с две възглавници, ехидничи римският всекидневник.

"Еко ди Бергамо": Италия е кралица в група от Пепеляшки. "Либерта": С меден жребий към Южна Африка. "Гадзета ди Мантова": За Италия световният жребий е като за шампиони. "Република": Отново потегля циркът на шампионите и в Дърбан всички ни обичат. "Кориере деле Алпи": Щедър жребий за световното.

Според Марчело Липи на нас ни провървя за разлика от Англия и Германия. "Алто Адидже": Вече сме катапултирани в Южна Африка. "Нуова Сарденя": Старши треньорът е предпазлив - все пак това са трудни отбори. "Унита": Ейре и България за костеливите орехи, а заплахите са Божинов и Вучинич. "Секоло XIX": Донадони е предпазлив, но България не може да ни уплаши. "Унионе Сарда": Донадони е доволен, но българите са мъчен противник.

Ето какво каза наставникът на "адзурите" Роберто Донадони пред микрофоните на Италианската национална телевизия РАИ: "На пръв поглед не ми изглежда сложна група, макар че за нас, италианците, лесните работи стават опасни. Черно на бяло това не са отбори с големи традиции. Все пак са трудни отбори. Черна гора, както всички тимове от бивша Югославия, е надарена с техника.

Същото важи и за Ирландия. Грузия я познаваме добре, защото бяхме в една група за европейските квалификации. Без съмнене България има по-богати традиции в сравнение с останалите и би могла да ни оспорва първото място".