Българският национален отбор преживя поредната си кошмарна вечер в квалификация за голям футболен форум. Новата концепция за развитие на държавния ни тим претърпя тотален крах. Селекцията на Младен Кръстаич инкасира втора поредна загуба в борбата си за Евро 2024, след като стана за смях срещу Унгария. "Лъвовете" бяха отнесени с 3:0 , като по-тъжното от цифровия резултат, единствено бе тоталният хаос, царящ в селекцията на уж тактическия иноватор Кръстаич.

Унгария стартира вихрено и реши всичко в своя полза още до почивката. Тогава по веднъж се разписаха Весшчай, Собошлай и Мартин Адам. След паузата хората на Марко Роси леко намалиха оборотите, но това не им попречи да създадат още куп голови ситуации пред Даниел Наумов, който съхрани родната чест, спирайки потенциален срамен разгром.

Снимка 611973

Източник: startphoto.bg

Освен с контузията на капитана ни Кирил Десподов, България ще бъде запомнена само с един акробатичен удар от воле на Георги Русев.

Така "трикольорите" са твърдо на последно място в група G и вместо за участие на Европейско, явно ще се борим с Литва за "престижното" пето място.

Водени от енергията на близо 50 000 свои привърженици, унгарците наложиха дълбока преса в половината на националния ни тим. В началните секунди това видимо смути селекцията на Младен Кръстаич, но до ранна възможност пред вратата на нашия Дани Наумов не се стигна.

Невероятна подкрепа за българите в Унгария

Невероятна подкрепа за българите в Унгария

Преди излизането на двата отбора на игрището близо 65 000 зрители пяха популярна поп песен, в която се пее за унгарския народ.

Българската дефанзивна тактика издържа точно седем минути. Тогава се стигна до най-лошото и домакините поведоха с 1:0. Защитата на "лъвовете" не реагира адекватно при центриране от корнер, след което Доминик Собошлай бе оставен да направи рейд измежду трима наши футболисти. Звездата на РБ Лайпциг пусна за непокрития Роланд Салай, който стреля слабо по земя, за да види как Наумов спасява. Стражът на ФК ЦСКА 1948 реагира на висота и при опита за добавка Вили Орбан, но логично капитулира при третия изстрел в рамките на секунди, този път от страна на Балинт Вешчсей. Голът за кратко се гледаше от ВАР заради съмнения за засада, но за жалост късметът не споходи "лъвовете".

Снимка 611975

Източник: startphoto.bg

Проблемите за България продължиха. След още няколко минути в унгарската столица, гостите вече можеха да изостават с 0:2, ако не беше брилянтната изява на Наумов. Нашият №1 трябваше да спасява силен шут от средна дистанция на Адам, който за зла съдба се отби коварно и в крака на Валентин Антов.

Селекцията на Марко Роси продължи да си прави каквото поиска с младата българска отбрана. Играта с едно докосване определено се нравеше на маджарите, които в 20-ата минута набързо създадоха възможност за връхлитащия Бола, който обаче не бе достатъчно прецизен при завършващия си удар.

Вечерта за България започна да придобива кошмарни краски, след като резултатът стана 0:2 в 25-ата минута. Капитанът Собошлай демонстрира, че е футболист от световна класа, след като реализира рядко срещан гол директно от пряк свободен удар. Плеймейкърът така завъртя коженото кълбо, че то порази горния ляв ъгъл на протегналия се максимално Наумов.

Снимка 611986

Източник: startphoto.bg

Още по-тревожното в цялата картинка на тази европейска квалификация беше, че след едва 30 минути, сънародниците ни видимо изглеждаха отпаднали физически. А това не беше никак добра предпоставка за оставащите много тежки мигове от двубоя.

Унгария - България 3:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Унгария - България 3:0 (Развой на срещата по минути)

Лошо, лошо, лошо....

Всички в лагера на България се надяваха, че първото полувреме ще приключи скоро, но уви... В 39-ата минута маджарите заслужено поведоха с 3:0. Доминик Собошлай направи лекция с топка в крака, преминавайки на скорост няколко наши защитници. Веднага комбинира с Бола, който беше блокиран от шпагата на Вальо Антов, ала по лошо стечение на обстоятелствата кълбото стигна до непокрития Мартин Адам, който покрай Наумов покачи до класиката.

Снимка 611984

Източник: startphoto.bg

Домакините поискаха дузпа заради игра с ръка на Валентин Антов в 40-ата минута. Реферът от Турция потърси съвет от колегите си във ВАР-стаята, а те го посъветваха, че българският бранител не е нарушил футболните правила.

"Лъвовете" никога не са побеждавали като гост Унгария

"Лъвовете" никога не са побеждавали като гост Унгария

Вижте статистиката

На почивката Младен Кръстаич направи тройна смяна с цел да промени кошмарния развой на събитията. Вместо да помогнат, рокадите можеха да навредят. Появилият се от скамейката Филип Кръстев реши да лъже през центъра в 50-ата, а след като я загуби почти на секундата, Роланд Салай отправи почти моментален шут, който с мъка беше избит в корнер от Наумов.

Роналд Салай продължи активно да търси гола, но Даниел Наумов продължаваше да блокира изстрелите му. Този път диагоналният такъв от звездата на Фрайбург дойде, след като Пламен Гълъбов забрави да покрие №20 от Унгария.

Снимка 611978

Източник: startphoto.bg

България имаше най-добрите 60 секунди в тази европейска квалификация с настъпването на 63-ата минута. Тогава пробив на Йони Стоянов завърши по учебник с центриране около точката на дузпата. Последователни удари на Никола Илиев и Георги Русев обаче срещаха телата на унгарски защитници. Крилото на ФК ЦСКА 1948 не бе казал последната си дума и след изпълнения корнер негово фамозно воле създаде много трудности за Дибуш, който от втория път съумя да укроти топката в своите прегръдки.

Филип Кръстев реши да провери вниманието на вратаря Дибуш в 80-ата минута. Халфът на Левски отправи опасен изстрел от дистанция, който предизвика сигурно спасяване от стража на Ференцварош.

Снимка 611971

Източник: startphoto.bg

В самия край, след куп добри намеси, да сгреши се случи и на Даниел Наумов. В 89-ата минута вратарят не прецени излизането си, за да блокира Него и роденият във Франция унгарски национал хитро стреля между краката на нашия страж. Утеха в този миг беше Валентин Антов, който притича и изчисти от голлинията.

След по-малко от три месеца на България предстои двубой №3 от европейските квалификации. Гостуваме на Литва във Вилнюс, а Унгария ще има визита на Черна гора.

Не изхвърляйте едно поколение на боклука!

Не изхвърляйте едно поколение на боклука!

А какво ще стане с настоящите момчета, които ще бъдат сринати със земята от критики?