Заместник изпълнителният директор на БФС - Христо Запрянов, е на мнение, че е назрял моментът да се гони класиране на голям форум. Ето какво каза той пред колегите от "Дарик" и dsport.

"Ние, ако не сме оптимисти, не можем нищо друго да направим, освен да се надяваме да не е поредният, а последният опит за класиране. В последните години имаше много случаи, в които бяхме много близо. Не ни достигаше една точка. Бяхме и на полуфинален бараж от класиране на Европейско.

Селекционерът на Черна гора: България ще ни притисне в Разград, трябва да сме концентрирани

Селекционерът на Черна гора: България ще ни притисне в Разград, трябва да сме концентрирани

"От опита си знаем колко важно е началото на една квалификация"

В един момент 24 или 25 точки спечели националният отбор, други отбори се класираха с по 14 на форум. Доста обстоятелства се насъбраха в този отбор. Всички смятаме, че е назрял моментът сериозно да се гони класиране. Много хора казват, че групата е преодолима, естествено, че е супер трудна, имайки предвид и геополитическата ситуацията и противниците. Всяко ново начало носи надежди след себе си.

Според мен Младен Кръстаич до голяма степен бяга от подобни коментари, но няма как да не е плюс за нашия отбор, че треньорът ни е бил начело на Сърбия и то на Световно първенство през 2018-а година. Достатъчно добре ги познава. Респективно има доста наблюдения и върху Черна гора. Има израстване при отбора, виждаме по какъв начин процесите се случват при новото ръководство, постоянно се добавя качество към щаба, включително и онзи ден изтъкнато име се присъедини към щаба, така че силно се надяваме това да е предимство за нашия отбор спрямо останалите.

Визитката на Марко Стоянович, както беше обявено от БФС, е изключително богата. Той е професор и доктор. Продължава да работи във факултета по физическо възпитание в Белград. Той ще се занимава и с кондиционната подготовка на футболистите. Има опит и с баскетболисти. Има много по-широк поглед върху подготовката на спортиста, не само на футболиста.

Надявам се Антон Недялков да може да вземе участие поне в един от мачовете. Тренира на индивидуален режим. С отбора е, не е освободен от групата. Всички се надяваме да бъде на линия. Имаше кадрови проблеми не само при нас, но при всички отбори. Смятам, че погледнато отстрани, Кръстаич има избор за всяка позиция. Това е негов избор. Можем да се надяваме на стабилно представяне.

Естествено, че стартът е важен. От мача в петък до голяма степен ще зависи настроението не само на футболист, на треньори, но и на цялата общественост. Не трябва да се вкарва допълнително напрежение у футболистите. Преди няколко години пак стартирахме срещу Черна гора. Тогава имахме сериозни амбиции. За съжаление, не се получи. Мачът в София завърши 1:1. Сега се надяваме на по-добър резултат. Ако ми позволите, да призова запалянковците да подкрепят отбора на стадиона, ако е възможно. Ако не, по всякакъв друг начин. Отборът се гради. Има нужда от подкрепа. Когато един отбор е изграден, е много по-лесно да го подкрепиш. Важното е да се подкрепи отбора, когато има нужда от това.

И аз сами, и други колеги от ръководството сме го споменавали неведнъж. Идеята ни в момента е тъй наречения "roadtrip". Нещо, което се случва в доста държави. Испания и Италия са най-ярките примери. Идеята е да доставиш на хората в съответния регион допълнителна емоция. Естествено в нашия случай зависи от съоръженията в дадения регион. За мое огромно щастие интересът за мача в петък е доста голям, доста сериозен. Не само от региона, но и от цяла България. Нашата цел е националният отбор да играе на възможно най-много качествени стадиони в България.

Говорено е за премии. Преди началото на всеки квалификационен цикъл има разговор между президента на федерация, селекционера и капитана на отбора. Не очаквайте да ви дам цифри и проценти, защото това все пак е конфиденциално, но всички страни ще са доволни, ако България се класира.

Това е много добър шанс за футболистите на националния отбор да докажат, че струват повече. Голямата международна сцена, именно мачовете на националните отбори вдигат цената и профила на съответния футболист в много по-голяма степен, от колкото мачове във вътрешното първенство, от където са голяма част от нашите футболисти. Техни добри изяви в следващите два мача ще вдигне цената им, което е добре за всички", каза още Христо Запрянов.

Бивш черногорски играч на Левски: Повече съм за Сърбия, България е във възход

Бивш черногорски играч на Левски: Повече съм за Сърбия, България е във възход

След пристигането на Кръстаич начело на вашия национален отбор се вижда подобрение, смята Марко Видович