Легендарният български треньор и футболен специалист - Георги Василев сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за представянето на националния отбор срещу Беларус.

Съставът ни отстъпи с 1:2 в световната квалификация на стадиона в Борисов, като по този начин намали шансовете си за класиране на финалите в Русия през следващата година.

"Лъвовете" са с актив от 9 точки и заемат 4-ата позиция. С пункт в повече и място пред нас е Холандия, а Швеция и Франция са лидери с по 13 точки в таблицата с временното класиране.

България загуби от Беларус и намали шансовете си за класиране на Мондиал 2018

Беларус бързо ни върна в суровата футболна действителност

България загуби с 1:2 визитата си на "Борисов Арена"

Г-н Василев, какво се случи снощи? Защо загубихме от Беларус и можеше ли да победим този си съперник?
- Абсолютно можеше и трябваше. Защото знаете сега какво се случва с шансовете ни за класиране. Все още на теория има такива, но реално погледнато намаляха значително.

Коя, според Вас, е основната причина за поражението в Борисов?
- Психологическа беше причината за загубата.

Снимка 298401

Източник: LAP.bg

Какво имате предвид?
- Когато сме в ролята на фаворит не се справяме добре. Този ни проблем не е от последните години, а може би от много, много време, да не кажа и винаги. Помните как беше и на Световното първенство в САЩ.

Не е ли малко високомерно това да се считаме за фаворити, при гостуване на съперник като Беларус - познат с добрите си домакински двубои и трудна за пробиване защита?
- Ами идвахме след победа над Холандия, не бива да забравяме това.

Тя ни заблуди? Така ли смятате?
- Да. Там се случи точно това, което ние обичаме - Петър Хубчев беше избрал безспорно най-правилната тактика, изчаквахме възможностите си, холандците владееха инициативата и притежаваха топката за по-дълги периоди от време. Получихме шансовете си и се възползвахме по най-оптималния начин от тях.

България победи Холандия с 2:0!

Браво, "лъвове"! България отново мечтае след категорична победа над Холандия

Спас Делев герой на вечерта

А срещу Беларус се случи обратното?
- Именно. Ние владеехме кълбото, опитвахме се да упражняваме натиск над съперника си, а той използва това максимално.

Но не може и да се каже, че Беларус игра на кой знае колко високо ниво.
- По-скоро не. Те не са от най-класните състави в Европа. Нямаха много шансове за гол, честно казано. Ако погледнем играта като цяло, не сме били надигравани чувствително в нито един момент.

Тогава защо загубихме? Заради грешките в защита, може би?
- Грешките винаги са част от нещата. И да - основна причина са за пораженията.

Конкретно с имена - Божидар Чорбаджийски ли имаше най-трудната задача в мача? Видя се, че изпитваше затруднения с опазването на лидера в беларуската атака?
- Трудно му беше. Да не кажа, че и тази му неточност при дузпата на практика реши всичко в мача. Млади момчета са, не можем да им се сърдим, но пък от друга страна са с националната фланелка и е необходимо да бъдат по-убедителни.

Снимка 298392

Източник: LAP.bg

Същото ли важи и за представянето на Костадинов? Сякаш липсата на игрова практика в Левски му коства част от добрата форма. Срещу Холандия беше един от най-добрите на терена, но в последния мач това не важеше.
- Акцентирате вниманието върху него, тъй като е ясно, че не играе толкова много в Левски, колкото преди. Иначе това, което казвате, е напълно вярно. Но имаше и момчета на терена, които играха в тимовете си през целия сезон, но също не бяха на ниво вчера.

Снимка 298424

Източник: LAP.bg

Спас Делев пък изглеждаше изгубен сред гората от снажни бранители около него. Не получи достатъчно моменти той за изява.
- Различно беше от мача с Холандия. Нямаше тази свобода на действие пред него, с която разполагаше срещу "лалетата". Беше наистина като изгубен в някакъв лабиринт. И това се отрази. Неимоверно.

Снимка 298397

Източник: LAP.bg

Сега вече стъпихме с една идея по-здраво на земята в тези квалификации. Можем да погледнем съвсем реално на случващото се и да оценим шансовете си за класиране в Русия догодина.
- Не са големи, така е. Разбрах Ви. Това е действителността. Четири точки изоставане, при положение, че сигурно на финалите е най-вече мястото на завършилия на първо място отбор, са много. Възможността да играем на Мондиал 2018 стана миниатюрна и почти нищожна. Вярно е, че не се отказваме, не се предаваме, но е добре и да преценим реално това, което става, а и вече стана с отбора.