Ако искате да отвратите читател на спортен сайт, то напишете коментар за националния отбор на България по футбол. Минималните прочитания са гарантирани, защото темата за "лъвовете" отдавна не е интересна никому. Родният привърженик тотално е абдикирал от подкрепата си към държавния тим, превръщайки в свой основен приоритет случващото се в любимите му клубни отбори.

Стигна се до там "трикольорите" позорно да напуснат своя футболен храм, бягайки към провинцията с надеждата, че поне там ще се радват на някаква подобаваща подкрепа. Показателно!

Но, ако все пак сте отворили този авторски материал, то значи поне малко ви интересува какво се случва със състава на Ясен Петров. А това не е никак малко.

Ясна е програмата на националите ни преди мачовете от Лига на нациите

Ясна е програмата на националите ни преди мачовете от Лига на нациите

Селекционерът Ясен Петров ще събере избраниците си на 27 май

България е на прага на нов "цикъл", като този път ще мечтаем за нещо повече в Лига на нациите. Макар и абсурден за големите отбори, форматът на тази надпревара е най-реалният начин за класиране на "лъвовете" на голям форум - ЕВРО 2024.

Снимка 550064

Източник: LAP.bg

Да припомним накратко. През изминалия сезон на Лига на нациите - България изпадна в по-слабата Дивизия С. Тя е разделена на четири групи от по четири отбора, като първите от всяка формират финална четворка, която дава една виза за Европейското. И макар по другите групи да са разпръснати силните селекции на Турция, Гърция и Словакия, битка с тях за Германия 2024 изглежда далеч по-оптимистична, отколкото квалификационна група с Италия и Швейцария, например.

Поради този факт, силно се надяваме, че Ясен Петров и неговите помощници ще съумеят да втълпят на избраните от тях важността на задаващата се порция от международни срещи. Сега е моментът, срещу да кажем така - "отбори от нашата черга", най-сетне да направим някакво позитивно впечатление. Грузия, Гибралтар и Северна Македония, с оглед формата ни, има защо да ни плашат, но ако прокламираният прогрес на България е реален, то Десподов и компания вече трябва да ни зарадват. И не само с няколко епизодични прояви, а с победи и трупане на точки! Място за оправдания вече няма.

"Синя" инвазия в националния ни

"Синя" инвазия в националния

Ето подробности

Освен борбата за Евро 2024, честта на българския футбол ще е заложена и в двата двубоя срещу Северна Македония. В отделни мигове даже май това да не се изложим срещу "рисовете" се превръща в по-първостепенната задача, отколкото да се докопаме до голям форум.

Няма как да бъде другояче, защото съперничеството ни с македонците няма да бъдат просто футболен мач. В тях ще се преплитат политика, история и национална чест. И ако на полето на дипломацията изглеждаме пасивни, очаквайки заповед от големите сили, то поне на "зеления килим" трябва да демонстрираме някакъв характер.

Ако сме честни, към този момент Северна Македония е далеч пред нас във футболно естество. По-добри футболисти, играещи за по-реномирани клубни тимове. По-хубав национален стадион, който вече дори прие голям финал, а явно и по-добра дългосрочна стратегия за цялостното развитие на играта.

Снимка 549640

Източник: Team Bulgaria

До 12 юни България ще изиграе 80 процента от двубоите си в Дивизия С. Ясен Петров обяви своя избор, като сред повиканите от него този път няма сензации. Липсва станалият шампион в Кипър - Илиан Илиев - джуниър, но качествата му се препокриват напълно с тези на призования Илиян Стефанов от Левски.

БНТ взе правата за излъчване на мачовете на националния отбор

БНТ взе правата за излъчване на мачовете на националния отбор

До 2026 година

Притеснение буди физическата форма на "трикольорите", които допреди няколко дни имаха мачове на високо ниво в efbet Лига. Част от тях и в чужбина. Въпросително е колко от тях са готови да дадат максимума от себе си. Да не забравяме, че за голям брой от повиканите скоро предстоят евротурнири с клубните им тимове, за които биха предпочели да се съхранят. Нека не се лъжем, слоганът "Националният отбор е над всичко" вече отдавна не важи.

Ако се води от моментната форма на футболистите, то Ясен Петров би трябвало да се довери на всички играчи на Левски. Средата на терена изглежда подсигурена, ако там шанс за изява получат Филип Кръстев, Анди Краев, Илиян Стефанов и Георги Миланов. Добавете към тях Тодор Неделев и Ивайло Чочев, които бяха на висота през пролетта, и ще получим една никак не лоша халфова линия. В атака ще се разчита най-вече на остротата на Кирил Десподов, който има да изкупва грехове след червения картон срещу Катар.

Снимка 545450

Източник: LAP.bg

На вратата би трябвало да бъде Николай Михайлов, а пред него освен близнаците Христови, карето отбрана ще допълнят Антон Недялков и Иван Турицов.

Гьоко Зайков се изправя срещу България в Разград

Гьоко Зайков се изправя срещу България в Разград

Получи повиквателна за националния отбор на Северна Македония

Поне на хартия, този подбор футболисти изглежда подходящ да се търсят победи над македонци, грузинци и гибралтарци. Остава теорията да се превърне и в практика. Отговорността пред Ясен Петров е огромна, защото този път ще бъде заложена и националната чест.

Дано всички го осъзнават.

Иначе темата национален отбор ще стигне до срамното равнище на интерес какъвто генерират сумото, снукъра и софтбола.