Легендата на Левски Ангел Станков коментира пред ТОПСПОРТ представянето на националния отбор на България в евроквалификацията с Косово. "Лъвовете" загубиха с 2:3 на Националния стадион "Васил Левски" и загубиха шансове за класиране за Евро 2020. 

Защо се стигна до поражението и имало ли е нещо позитивно в играта на възпитаниците на Красимир Балъков, вижте в анализа на Ангел Станков.

Очаквахте ли толкова рано да загубим шансове за Евро 2020? 

- Не е въпросът само дали сме очаквали. Първо да гледаме футболистите, нивото на отборите. Първенствата, а също и кога свършват. Дали играчите имат време да починат и да се подготвят, за да влязат в другата фаза. Голяма част от момчетата, които играха са от Първа лига. Първенството свърши преди около 10 дни. Те нямат време да се възстановят и да се готвят. Умората, апатията също влияят. 

Нивото на противникът също е важен. Те имат футболисти, които играят в Турция, Швейцария, в други държави със силни първенства. 

Нашите водещи футболисти също не бяха в такава форма, че да могат да издържат. Те играят с различни схеми в своите клубни отбори. Това се отразява. Трябва да се гледа и формата им. Оттук вече почваме да правим сметка дали имаме шансове. В Русия играят по един начин, в Турция по друг. Идват в България и трябва да направим една тактика, със схема, която е различна от това, което играят там. В клубните си отбори играят постоянно, а тук идват за няколко дни. Много е трудно на селекционерите. Те само ги събират и ги подреждат. 

Това ни е таванът - да гледаме дъното отдолу

Това ни е таванът - да гледаме дъното отдолу

Без стратегия за развитие на футбола в България ще продължим само да си "играйкаме"

От Тодор Неделев се очакваше много повече и в двата мача...

- Той направи хубави мачове за Ботев. Игра до края на първенството. В Ботев се играе по един начин, а националният отбор по друг. Двамата Попови също. Божиков и той. Всичко това се отразява. Десподов не е играл от доста време. Той няма изграден ритъм. Добър футболист, но няма мачове. 

Защо играчите от Първа лига почти никога не са добре подготвени физически? След загубата от Косово това бе една от причините, изтъкнати за поражението... 

- Това, което казах в началото. Трябва да видим кога са играли за последно. Имали ли са време да починат. Някои от тях бяха и на бараж. Да не забравяме, че може да имат контузии. Отзад в защита са играчи от четири различни отбора, от четири различни държави. Едните играят по друг начин, дори дишат по друг начин. Първа лига продължи доста дълго, а в края мачовете бяха през 2-3 дни. Нормално е да са изморени. На нас първите мачове са ни в тежки условия. Всичко това се отразява, а и пречи на подготовката. Това си е треньорска работа. 

Снимка 428349

Източник: LAP.bg

За самия мач снощи - проблемът е друг. Ние не успяхме да се движим пакетно във фаза атака и фаза защита. Головете ни бяха плод на бързина в атака, но с включване на хора и от дълбочина. Използвахме тези шансове и вкарахме голове. Допуснахме при центрирани топки в наказателното поле или около малкото наказателно поле да оставим свободни хора. Нямаше преса върху човека, който подава топката. Оставяхме непокрити хора пред гола. Това е недопустимо. Така дойдоха и проблемите. Страхил Попов се опита да изчисти топката по труден начин топката и така падна първия гол. Вместо да я избие в корнер, се опита с десния крак да направи нещо, което е трудно. 

Трябваше повече да задържаме топката. За да я задържаш обаче трябва да се движиш пакетно. В това трябва да участва целият отбор. Това Красимир Балъков успя да го направи в определени моменти от мача. Имаше хубави неща. Дай Боже да продължат да работят. Има някои хора, които ще отпаднат, ще влязат други хора. Трябва да се работи и да има време. На един треньор времето никога не стига. 

Тези футболисти, които играят в по-добрите първенства държат ниво. Те водят и отбора. Това е хубаво. Ако имаме повече такива футболисти, ще е добре. 

След края на мача мнението на Ивелин Попов бе доста любопитно. Той заяви, че младите футболисти трябва да променят мисленето си и да решат дали искат. Как ще коментирате тези думи? 

- Всички са българи. На всички животът и семействата им са тук. Независимо дали са навън и дали са им големи възможностите. Това са душата и сърцето ти. Нямам представа защо Ивелин Попов е казал това. Когато си там отпред и свирят химна долу на терена и знаеш, че те гледат стотици хиляди какво е чувството. 

Да си в националния отбор е най-високото ниво. Може да играеш в Барселона, но там си чужд. Друго е да си в националния отбор. Неслучайно добрите футболисти държат да се представят на ниво в националния отбор. В големите клубове рядко си позволяват да взимат футболисти, които не играят за националния си отбор. Това е най-високото ниво, което има един футболист. Друг е въпросът дали умора, настроение, апатия не влияят. 

Снимка 428355

Източник: LAP.bg

Казахте за големия брой грешки в отбрана, които се допуснаха. Чак толкова много при предишния селекционер Петър Хубчев нямаше. Но пък той бе обвинен, че едва ли не е дефанзивен треньор .... 

- Играта в защитата не е игра само на бранителите. Това е игра на целия отбор. За да играеш добре в защитата, трябва да се движиш пакетно. Вчера не пресирахме съперника. В наказателното поле трябва да играеш човек за човек. Да има покритие. Също и подсигуряне. Вчера нищо от тези три неща не се получи. Това е част от играта. 

Схемата се прави на базата на футболистите, с които разполагаш. Това, което играхме до 2:2 беше добро и хубаво. Не трябваше да се допуска тази грешка в края на мача. Това са неща, които стават във футбола. Това са причините за реализиране на гол. 

България загуби от Косово с 2:3

Нито точка за България срещу Косово, загуба за "лъвовете" на националния стадион!

Драма с пет гола на "Васил Левски"

Очаквайте в четвъртък втората част от интервюто с Ангел Станков, посветена на Левски.