Селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров сподели очакванията си от предстоящата евроквалификация на неговия тим срещу Полша в София. Димитров говори пред dsport и за развитието на младите таланти на България. Младежите се включиха в благотворително събитие на фондация "Докосни дъгата" в борбата с диабета под наслов "Бъди приятел с диабета".

- Става традиция младежкият национален отбор да подкрепя такива каузи. Разкажете ни за днешното събитие!

- Това са деца, болни от диабет. Винаги участваме в такива събития. Идеята е да сме по-добри, по-единни, да се различаваме от хората. Спортът е социален феномен. Той трябва да прави хората по-добри. А не да ги разединява. На всички не можем да помогнем. Но имаме отношения с фондация "Докосни дъгата". Всеки лагер, даряваме нещо на сърце на различни деца в неравностойно положение.

- Това сплотява ли колектива допълнително?

- Това ни сплотява, да. Ние трябва да покажем, че сме единни, добри, обединени. Моята лична кауза е, не само да помогнем на тези деца, а да покажем и другото лице на българските футболисти, защото клишето "чалгари" и "чалга" и там не знам какви още ги наричат. Искаме да покажем, че тези момчета са различни.

- Защо се стремите да избягате от това лице?

- Видяхме, че това не води до нищо добро. Били сме свидетели на излишна показност. Има отлив на публиката и по-негативно отношение на феновете към играчите. Това е и благодарение на тази показност, която се е случвала през годините - коли, жени, заведения. От това нещо искаме да избягаме и да се покажем в друга светлина. Ако може и 5 фена да върнем на стадиона, ще сме доволни.

- Предстои европейска квалификация с Полша. Имате ли проблеми?

- Притеснен съм с окомплектоването на състава. Две от момчетата са тежко контузени и отпаднаха от сбора. Това са Алекс Петков и Илия Юруков. Връща се Андреа Христов, но той още не е готов, а трябва да бъде в състава. Виктор Попов е с първия отбор. Най-силното ни звено - защитата е доста разклатено. Нашата основна сила е отбора, колектива. Смятам, че тези момчета, които са тук, както винаги ще дадат максимума от моментните си възможности. Поляците ще разчитат на всичко най-добро. За съжаления при тях всичко е наред.

- С какво България може да изненада поляците в петък на ст. "Славия"?

- Гледах последните 7 мача на Полша. Запознах се детайлно с играта им. Със себераздаване, ще можем да спечелим. Това е. Моля се на Господ, малко шанс да ни даде. Някаква прокоба виси над нас.

Димитров обяви списъка с младежите за битките с Латвия и Сърбия

Димитров обяви списъка с младежите за битките с Латвия и Сърбия

До момента младите национали са изиграли две квалификации

- Дава ли ви оптимизъм факта, че в първия мач от групата отново имахте доста липси, но бихте 4:0?

- Разбира се, но тогава играхме с Естония. Сега съперникът е от друго ниво. Полша са лидери в групата. Излизаме с мисълта, нагласата, стратегията да победи.

- Много хора смятат, че в момента вие водите едно от най-талантливите ни поколения футболисти в последните години. Вие смятата ли така?

- Да, разбира се. Момчетата са талантливи. Но не само таланта е водещ при тях. Приятно съм изненадан от високия им футболен интелект. Поколението 95-96, които водех бяха супер. Голямата болка е как тези състезатели се развиват по клубовете. Ради Цонев, например, беше титуляр там, но след това не се продължи неговото развитие, както трябва. За сравнение играчите на Германия, пък вече се намират на топ ниво.

- Може би сегашното поколение все пак получава доста шансове.

- Може и още. Трябва и повече минути. Има играчи, които заслужават да играят, но това не се случва. Но няма да се бъркам в политиката на клубовете.

- С предния селекционер се бяхте разбрали да не пипа играчите на младежите. Но сега ви взеха Виктор Попов. Голям проблем ли е това?

- Всяка липса на играч тежи Аз каквото има съм си го казал с г-н Дерменджиев. Дано Виктор Попов да спомогне за успехите на националния отбор.

Младежите - светлина в тунела за националния ни отбор

Младежите - светлина в тунела за националния ни отбор

В този си вид селекцията на Александър Димитров може да гони класиране за Европейското