Последното издание на рали Дакар предложи на привържениците на този вид спорт прекрасно зрелище, но и остави много въпроси след себе си. Веднага след края му средата на януари, започнаха да се поставят въпроси за следващото му издание. Част от спекулациите връщаха надпреварата отново в Африка, други включваха териториите на Чили в поредното латиноамериканско издание, а трети дори предвиждаха ралито да не се състои. А ние, българите, с надежда се чудихме дали на старта отново ще застане българин и ще ни накара да се вълнуваме още повече, както го направи преди години общинският съветник Орлин Алексиев.

Карлос Сайнс триумфира в рали "Дакар"

Карлос Сайнс триумфира в рали "Дакар"

Испанецът номер едно при автомобилистите

От 2019-а година останаха още няколко месеца, но част от поставените въпроси вече имат своите отговори. Организаторите повдигнаха завесата и съобщиха, че пренасят надпреварата в Саудитска Арабия за поне пет години (колкото е продължителността на договора, сключен със страната).

Самите организатори на ралито споделят пред медиите, че са развълнувани от тази промяна и, че това е огромно предизвикателство за тях, което те приемат като нов старт с безброй възможности и силно се надяват по този начин да разнообразят пилотите и навигаторите и да ги изправят пред нещо ново и интересно.

Друга интересна новина, свързана с предстоящото издание на рали Дакар е има вероятност популярният пилот от Формула 1 Фернандо Алонсо, да вземе участие в офроуд надпреварата. Тази информация все още не е официално потвърдена, но вече тества автомобилът, който ще участва на рали Дакар 2020.

А ние, българите с надежда се сещаме за постиженията на Орлин Алексиев и се надяваме, че тази година българският флаг ще се завърне на трасетата на надпреварата.

Първото издание на рали Дакар се провежда през 1989-а година, а неин създател е Тиери Сабин, на когото му хрумва идеята за подобен тип надпревара когато се губи в либийската пустиня с мотора си. Идеята му е да организира събитието в началото на годината, когато няма други спортни събития, за да може да си осигури вниманието на публиката. Стратегията му дава резултат и още на второто издание на надпреварата участниците се увеличават драстично, а до ден днешен това е най-гледаното моторно спортно събитие в света.

Друг интересен факт за ралито е, че в него могат да вземат участие както професионални пилоти, така и аматьори и любители на автомобилните спортове. В над 40-годишната история на състезанието са взели участие много популярни личности, като сред тях са Марк Тачър, син на Маргарет Тачър, Жан-Пол Белмондо, Джони Холидей и много други.

През 2013-а година общинският съветник от Столичния общински съвет Орлин Алексиев, дебютира на рали Дакар и постига най-добрия резултат за страната ни до сега.