Още преди да започне рали "Дакар 2013" стана ясно, че има опасност за живота за един от участниците. Става дума за уругваеца Серхио Лафуенте, който се състезава с АТВ.

Лафуенте е в тежко състояние след като бе заразен при преливане на кръв. Уругваецът преди няколко седмици получи контузия на рамото и през последните дни бе подложен на трансфузия на тромбоцитна маса, за да се ускори възстановяването му. Очевидно след кръвопреливането в частна клиника е последвало замърсяване, засегнало бъбреците му. Лафуенте е подложен на лечение с антибиотици, но състоянието му остава сериозно.

В миналогодишното издание на рали Дакар 46-годишният пилот завърши на 5-о място.

Лафуенте планираше да лети до Лима в сряда за последния етап от подготовката за състезанието.

Стартовият списък за Рали Дакар 2013 вече е известен, като са ясни и номерата, с които ще се представят българските екипажи. При автомобилите Орлин Алексиев и Пламен Николов, които участват с BMW са с номер 446. Екипът премина успешно техническия и административен преглед във Франция.

Вторият български екипаж при автомобилистите - Петър Ценков и Иван Маринов с Opel Antara, е с номер 397. При ATV-тата Тодор Христов ще стартира с номер 270.