Националният тим на Гана записа първа победа на Мондиал 2022 в Катар. След поражение от Португалия с 2:3, "черните звезди" изгряха на футболния небосклон, справяйки се по изключително драматичен начин Република Корея (3:2). Двубоят на стадион "Едюкейшън Сити" със сигурност ще кандидатства за №1 по емоция и качество, след като предложи множество обрати и интересни положения.

Африканците помислиха, че всичко е решено в тяхна полза, тъй като до почивката водеха с 2:0 чрез голове на Салису и Кудус. На такова мнение обаче не беше Ги Сунг Чо, който след паузата набързо възстанови паритета с две попадения. И все пак ганайците излязоха краен победител в този футболен трилър, след като отново Кудус се разписа за финалното 3:2.

Снимка 597051

Източник: GettyImages

До последния съдийски сигнал Южна Корея направи всичко по силите си, за да стигне поне до хикса, ала Сон и Чо така и не намериха нов път към вратата на ексцентричния страж Зиги.

По-късно тази вечер е другата среша от тази група, която ще противопостави Португалия и Уругвай.

Южна Корея - Гана 2:3 (Развой на срещата по минути)
на живо

Южна Корея - Гана 2:3 (Развой на срещата по минути)

Нов драматичен двубой на Мондиал 2022

Южна Корея стартира очаквано, приемайки играта в своята половина. Гана се нагърби с това да бъде отборът, който да гради и създава голови положения. Въпреки това, по-опасното такова отиде в актива на азиатците. Хьон Мин Сон се оказа на отлична позиция по фланга, след което отправи успоредно на голлинията подаване за Ги Сунг Чо. В решителния миг обаче нападателят не съумя да отиграе ситуацията, защото качествено беше блокиран от Мохамед Салису.

Позитивният старт вдъхнови играчите на Република Корея, изпълнили поредица от корнери в рамките на минути. Те обаче така и не доведоха до пробив в защитата на добре организираната ганайска защита.

Снимка 597050

Източник: GettyImages

Корейците поискаха дузпа в своя полза с настъпването на 17-ата минута, когато топката срещна ръката на позиционирания на първа греда Лампти. Антъни Тейлър обаче не обърна внимание на азиатските брожения и даде знак играта да продължи.

На стадион "Едюкейшън Сити" стана интересно, след като Гана нанесе своя голов удар, може би с първото си по-дълго задържане в полето на противника. Мохамед Кудус центрира топката от фаул, а пред вратата на Ким се образува страховито меле. Там най-съобразителен се оказа централният бранител Мохамед Салису, който от няколко метра се разписа за 0:1. Радостта му обаче за няколко минута бе поставена под съмнение, защото редовността на гола се прегледа от ВАР. Причината беше играта с ръка на Андре Аю малко преди попадението. В крайна сметка Антъни Тейлър и помощниците му прецениха, че в действията на стрелеца няма умисъл и така "черните звезди" официално поведоха в резултата.

Африканците направиха още по-комфортна позицията си в този двубой, след като в 33-ата минута удвоиха своята преднина. Джордан Аю свърши прекрасна работа, след като с перфектно центриране внесе огромна доза напрежение в защитата на Република Корея. Мин Джае Ким изпусна зад гърба си Мохамед Кудус, който съвсем леко отклони топката с глава, за да се окаже тя в мрежата на азиатците за втори път.

Снимка 597046

Източник: GettyImages

Допуснатите попадения принудиха корейците да забравят за тактическа дисциплина, а все по-често да атакуват хаотично опонента си от Африка. Лидерът Сон залагаше на индивидуални рейдове, които естествено нямаше как да му донесат желания успех.

Центриранията на Джордан Аю видимо бяха нещото, което тормозеше най-много несигурните корейци. Малко преди паузата, №9 на Гана завъртя кълбото от корнер, като острата топка без малко не беше превърната в трети гол от Томас Партей, който не намери мрежата от непосредствена близост с глава.

Южна Корея най-сетне напомни за себе си в атака, като стражът на Гана трябваше да спасява чисто голово положение в 50-ата минута. Ги Сунг Чо получи центриране от фланга, а №9 от състава на символичните домакини насочи умело с глава. Той видя обаче само перфектната намеса на Ати-Зиги.

Снимка 597025

Източник: GettyImages

Напълно заслужено, с оглед показваното след паузата, Южна Корея се върна в мача с попадение за 1:2. Резервата На Хо демонстрира бърза мисъл и веднага се възползва от лошото позициониране на отсрещния му опонент Тарик Лампти. Последва прецизно центриране, което се превърна в гол от Ги Сунг Чо, изпреварил Мохамед Салису.

Но Ги Сунг Чо тепърва започваше! Нападателят се нуждаеше само от още 180 секунди, за да сътвори и частичния обрат в Ал Раян. Този път непримиримост демонстрира Сон, който затрудни, но все пак намери Ким. Топката излизаше почти в аут, но крайният бранител съумя да центрира към далечната греда. В тази зона ганайците тотално забравиха за Чо, който нетипично за азиатец демонстрира изключителна физическа мощ и почти върху гърбовете на Салису и Самед, безкомпромисно направи 2:2.

Снимка 597047

Източник: GettyImages

Нямаха край обратите в този двубой и малко след корейската радост, последва такава и за ексцентричните ганайци. Подаване от крилото имаше за финален адресат Иняки Уилямс. Баскът обаче се размина малко комично с топката, което пък се оказа добре дошло за дебнещия Мохамед Кудус. Звездата на Аякс отигра топката без подготовка и с плътен изстрел по земя хвана в крачка Ким за 2:3.

Селекцията на Пауло Бенто реагира като ужилена след получения гол за 2:3. В рамките на секунди азиатците можеха отново да стигнат до равенството, но сътвориха три пропуска. Първо Хо не сполучи от фаул заради добрата намеса на Зиги. След това Сон не съумя да прокара топката между купа от ганайски играчи, а като за капак добре насочен шут на Ким беше изчистен на голлинията от Салису.

Малко след това Хьон Мин Сон отново беше в опасна близост до гола, но този път звездата на Тотнъм шутира малко над горната греда.

Снимка 597023

Източник: GettyImages

След като реферът Тейлър даде 10 минути продължение, Република Корея разполагаше с "цялото време на света", за да стигне до равенството. Шанс целта да бъде постигната се откри пред Ги Сунг Чо. Стрелецът вече виждаше как неговият хеттрик се фиксира, но вратарят на Гана - Зиги изби акробатично шут, насочен към близкия му ъгъл.

Големият скандал настъпи веднага след края на последния съдийски сигнал. Корейците с право протестираха срещу Антъни Тейлър, който свири край на мача преди изпълнението на корнер в полза на азиатците.

Снимка 597029

Източник: GettyImages

В последния трети кръг Гана ще търси победата срещу Уругвай, докато Южна Корея се изправя срещу фаворитите от Португалия.

Бразилия - Сърбия 2:0

Самба! Бразилия помете Сърбия и даде сериозна заявка за нещо значимо на Мондиал 2022

Вижте подробности