Националният тим на Япония сътвори ново футболно чудо по терените на Катар. Седмица след паметния си обрат срещу Германия, "самураите" взеха скалпа на още един колос - Испания! При това по същия запомнящ се начин - "обръщалка" от 0:1 до 2:1 в полза на момчетата, водени от Хаджиме Мориясу, които ще увековечат имената си в историята на играта в тази азиатска държава.

Макар и силно засрамени от факта, че на моменти дори бяха аут от турнира заради драматичния развой на събитията в другия мач от група Е - Коста Рика - Германия, "ла фурия" все пак продължава напред под №2 в крайното подреждане. Само заради по-добрата си голова разлика от "маншафта", който за втори пореден форум отпада още в груповата фаза.

Снимка 597635

Източник: GettyImages

А какво се случи днес на стадион "Халифа"? Испанците изиграха силно първо полувреме, след което заслужено водеха с 1:0 чрез попадение на Алваро Мората. Всички очакваха, че нещата ще отидат на разгром след паузата, но вече в типичния си стил, преобразените японци стигнаха до бърз и решаващ обрат чрез Доан и Танака. Голът на втория странно защо бе зачетен от ВАР, тъй като с просто око не можеше да се види с коя своя част топката не е напуснала аутлинията преди асистенцията на Митома.

Така на осминафиналите Испания ще има за съперник Мароко, докато Япония ще премери сили със световния вицешампион Хърватия.

Япония - Испания 2:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Япония - Испания 2:1 (Развой на срещата по минути)

Луда вечер на стадион "Халифа"

За разлика от мача с Коста Рика, където трябваше да диктуват играта, японците се чувстваха изцяло в свои води срещу испанските фаворити. "Самураите" очакваха своите мигове на контраатака и такъв дойде още в седмата минута, когато азиатците "преляха" бързо в офанзивен план, а изстрелът на Камада намери външната част на мрежата.

Снимка 597634

Източник: GettyImages

Алваро Мората стана автор на първия точен изстрел в мача, след като насочи с глава след центриране от корнер, но Гонда беше сигурен и улови.

Без особени трудности, националите на Испания стигнаха до откриващото попадение в 11-ата минута. Продължителна атака на Ла Фурия завърши с центриране на Сесар Аспиликуета. Алваро Мората беше оставен непокрит в японското наказателно поле, а наказанието за подобно провинение е ясно - гол за селекцията на Лучо Енрике!

Снимка 597658

Източник: GettyImages

Футболистите на Япония моментално искаха да дадат подобаващ отговор на испанското предизвикателство, но европейците ги контрираха със страхотна висока преса, която оставяше в миманса дори и минималните наченки на офанзивни действия от Кубо и компания.

Алваро Мората беше близо до това да реализира второто си попадение за вечерта, след като получи кълбото малко пред полето на японците и с минимален брой докосвания отправи тежък шут, който все пак беше отразен от Гонда.

Снимка 597638

Източник: GettyImages

Вратарят на "фуриите" Унай Симон си поигра с огъня в 34-ата минута, когато на няма и метър пред своята голлиния реши да финтира Маеда, което за една бройка не се оказа и фатална негова грешка.

Испанците се възползваха от празно пространство в 42-ата минута, през което Олмо проби и опита изстрел. В решаващия миг обаче на пътя на топката застана Хидемаса Морита, който може би отърва "самураите" от голяма беля.

Нико Уилямс подсказа, че включването му сред титулярните 11 на Испания изобщо не трябва да се счита за изненада, след като пореден негов успешен пробив по фланга завърши с удар от малък ъгъл, който в крайна сметка излезе в корнер.

Снимка 597651

Източник: GettyImages

Подобно на мача с Германия, японците излязоха като преобразени за началото на втората част. На испанските футболисти сякаш не им се вярваше, че могат да последват съдбата на Бундестима, но това се случи! Възпитаниците на Хаджиме Мориясу тръгнаха "на нож" и с жестока преса накараха Симон и Балде да сгрешат фатално. Това позволи на резервата Доан да отправи шут от границата на наказателното поле, който се оказа неспасяем за баския страж и така паритетът беше възстановен 1:1.

Снимка 597652

Източник: GettyImages

"Самураите" не спряха и още със следващата си атака сътвориха сензационния обрат. Появилият се след паузата Митома догони топката и я изпрати за Танака, който пред голлинията хвърли в шок и ужас многомилионните испански звезди. Радостта му светкавично беше отнета, тъй като реферът Виктор Гомеш реши, че кълбото е преминало в аут секунди преди подаването на Митома към голмайстора. Взетото решение от южноафриканеца обаче беше коригирано от ВАР, след като технологията прецени, че макар и с милиметри, топката не е напуснала игрището с целия си обем, което превърна и в редовен втория гол на азиатците.

Снимка 597655

Източник: GettyImages

В мига, когато Испания научи новината, че Германия губи от Коста Рика и по този начин "Ла Фуря" временно е сред отпадащите от Световното, можеше да се окаже още по-лош. Митома демонстрира скорост по крилото, след което пусна отличен пас за Асано, но завършващият удар на резервата този път се оказа неточен.

Оттам насетне испанците започнаха да владеят топката в над 85% от времето, но до опасни положения пред Гонда не се стигаше.

Снимка 597656

Източник: GettyImages

Две минути преди края испанците най-сетне се добраха до голови положения. Опитният страж Гонда обаче се оказа герой за своите, след като в рамките на секунди той първо отрази удар от средна дистанция на Асенсио, а после се справи очи в очи срещу Дани Олмо.

Снимка 597659

Източник: GettyImages

До края гол така и не падна, с което се официализира новото футболно чудо от Япония по терените на Мондиал 2022.

Германия победи Коста Рика в мач от група "Е"

Пълен крах за Германия! "Бундестимът" срази Коста Рика, но не успя да прескочи груповата фаза

Вижте подробности