Нидерландия е първият четвъртфиналист на Мондиал 2022. Селекцията на Луис ван Гаал демонстрира класата си и на осминафиналите, където със сравнителна лекота отстреля силния тим на САЩ с 3:1 .

"Лалетата" решиха всичко още до почивката, когато вече водеха с 2:0 след попаденията на Депай и Блинд. За тях основна заслуга имаше направилият асистенциите Дензел Дъмфрис. Оттам насетне европейците умело затвориха мача, а когато се пропукваха в дефанзивен план, на вратата за пореден път с отлични намеси блесна върлината Андрийс Нопер.

Нидерландия - САЩ 3:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Нидерландия - САЩ 3:1 (Развой на срещата по минути)

"Лалетата" са на четвъртфинал

САЩ имаше възможността да помечтае точно пет минути в този сблъсък, след като в 76-ата минута "янките" намалиха до 1:2 след куриозен гол на Хаджи Райт. Точка на спора пък сложи най-силният на терена тази вечер Дензел Дъмфрис, който с красив изстрел оформи крайното 3:1.

Така Нидерландия очаква своя опонент за място в Топ 4, който ще се определи от двойката Аржентина - Австралия.

Снимка 597933

Източник: GettyImages

Първият осминафинал на Мондиал 2022 можеше да стартира по сензационен начин. Още с началната си атака американците можеха да поведат в резултата. Кристиан Пулишич беше на линията на засадата и изведнъж се оказа сам срещу Нопер. Нидерландският страж обаче навреме скъси дистанцията и спаси по великолепен начин.

С оглед събитията по-късно, пропускът на Пулишич се оказа фатален за "янките", тъй като в 10-ата минута Нидерландия взе лидерството в този двубой. "Лалетата" организираха бърза атака през центъра, която беше разнообразена с подаване по фланга за Дъмфрис. Халф-бекът напредна и видя по отличен начин включването на Депай в свободното пространство между халфовете и защитата на САЩ. От 15-ия метър Мемфис беше безпогрешен и с акуратен шут по земя даде аванс на европейците.

Снимка 597948

Източник: GettyImages

Инкасираният гол не смути ни най-малко американското игрово поведение. Селекцията на Грег Берхалтер продължи с агресивния си и скоростен футбол, като Антони Робинсън внасяше смут с действията си по протежението на левия фланг.

Последваха минути на нидерландски натиск, който се изрази в няколко опасни центрирания. При едно от тях Върджил ван Дайк скочи над всички, ала в крайна сметка ударът му с глава не намери целта.

Оживление по трибуните настъпи в 42-ата минута, когато Тим Уеа пробва късмета си с шут от средна дистанция. Нопер регистрира в актива си ново спасяване, след като добре беше покрил своя ляв ъгъл.

Снимка 597941

Източник: GettyImages

Последният удар по топката за първата част се превърна във втори гол за Нидерландия. "Лалетата" неимоверно много се доближиха до четвъртфиналите, след като в прегръдките на своите колеги попадна Дейли Блинд. И отново всичко най-интересно дойде от Дензел Дъмфрис вдясно. Звездата на Интер се измъкна от персоналния си пазач чрез отлично двойно подаване със съотборник, после №22 отново спечели менталната битка с американците, пласирайки поредна топка в незащитена зона от съперника. Така кълбото беше придвижено до дузпата, където Дейли Блинд стигна първи до него и с удар без подготовка удвои преднина на световните вицешампиони от Мондиал 2010.

На полувремето селекционера Берхалтер индиректно си призна за грешката с избора на Хесус Ферейра за титуляр в мача, заменяйки го светкавично с Джовани Рейна.

Снимка 597945

Източник: GettyImages

Малко след подновяването на играта, топката от ъгловия удар кацна на крака на Тим Рийм дълбоко в наказателното поле и той нанесе шут. Кълбото летеше по посока десния ъгъл, но беше отбито встрани благодарение на чудесната намеса на един от защитниците.

Символичните гости се нуждаеха от попадения, което обясняваше и бурята от атаки пред вратата на европейците. В 54-ата Джовани Рейна отигра топката през краката на съперник към Уестън Макени, който стреля от границата на наказателното поле. Вратарят не беше на най-добрата си позиция, но кълбото се вдигна точно над напречната греда.

Снимка 597934

Източник: GettyImages

Нидерландия не атакуваше с интензитета на САЩ, но пък когато го правеше, винаги ставаше опасно. В 62-ата минута Коди Гакпо отлично гардира топката, връщайки я леко назад за Мемфис Депай. Звездата на Барселона нямаше нужната засилка, но запрати кълбото достатъчно опасно под гредата, където Търнър акробатично изби в корнер.

Националният вратар на САЩ - Мат Търнър, съхрани поне минималните американски надежди за нещо повече в този осминафинал след страхотно двойно спасяване в 71-ата минута. Стражът на Арсенал отрази удар от средна дистанция на Коопмейнерс, а след това блокира и насочването отблизо с глава на Депай.

Снимка 597940

Източник: GettyImages

САЩ пропиля най-чистото си голово положение четвърт час преди края. Мемфис Депай се хвана за главата, след като неволно видя как извежда нападателя на съперника Хаджи Райт сам срещу Нопер. Нидерландският страж беше преодолян, но от последвалият изстрел на №19 беше изчистен от голлинията от притичалия до близката греда Дъмфрис.

Изведнъж "лалетата" изпуснаха контрола над събитията, допускайки меко казано странно попадение в 76-ата минута. Мемфис Депай отново сбърка при изнасянето на топката, а това позволи на Пулишич да центрира остро от фланга. В наказателното поле на Нидерландия по-скоро топката срещна крака на Хаджи Райт, отколкото нападателят умишлено да играе с нея, но в крайна сметка се получи нещо доста залъгващо за вратаря на "оранжевите", който само изгледа как коженото кълбо се оплита в мрежата му.

Снимка 597942

Източник: GettyImages

Американските мечти имаха около пет минути живот, след като Дъмфрис успокои положението за Нидерландия с гол за 3:1. След две асистенции, съдбата се усмихна на фланговия футболист, спомагайки му да отбележи и гол. Антони Робинсън беше зает с това да пази Коди Гакпо, а не помисли дори за миг, че пасът на Депай може да мине зад гърба му и да намери Дъмфрис. Случи се точно това, а №22 от "оранжевите" се разписа по категоричен начин.

Снимка 597938

Източник: GettyImages

Попадението окончателно пречупи надъханите американци, а до края Нидерландия спокойно дочака финала на мача. Така селекцията на Ван Гаал се превърна в първия четвъртфиналист на Мондиал 2022.