ТОПСПОРТ продължава с представянето на отборите, които се класираха за финалите на Световното първенство в Катар, което започва на 20 ноември, като всеки ден ще ви запознаваме с един от участниците на Мондиал 2022. Големият футболен турнир започва на 20 ноември, а днес е ред на Испания.

Испания се провали в последните големи международни форуми и сега излиза с желание за реванш. След като доминираше цели четири години и спечели две европейски титли и една световна титла в периода 2008 - 2012 година, "Ла Фурия Роха" се срина на Мондиал 2014 и отпадна в груповата фаза. На последното Европейско първенство Испания бе елиминирана на 1/8-финалите, като в същата фаза отпадна и на Мондиал 2018 в Русия.

Удар по Давид де Хеа! Вратарят аут от състава на Испания за Световното в Катар

Удар по Давид де Хеа! Вратарят аут от състава на Испания за Световното в Катар

Очаква се Луис Енрике да извика петима вратари

ПЪТЯТ ДО МОНДИАЛ 2022

Испания бе в една квалификационна група с националните отбори на Шввеция, Гърция, Грузия и Косово. "Ла Фурия" демонстрира надмощие в групата и я спечели, събирайки 19 точки от 24 възможни. Испанците финишираха с четири пункта пред втория Швеция.

Снимка 589025

Източник: GettyImages

В своите осем срещи, водения от Луис Енрике отбор вкара 15 попадения и допусна само 5 гола. В директните мачове за първото място с Швеция, тимът на Испания спечели с 1:0 у дома и загуби с 1:2 на чужд терен. Испанците показаха силна игра в защита в повечето двубои, което бе важно, за да спечелят квалификационната си група и да се класират на Мондиала директно.

Австралия - Отборът, който с танцувални движения се класира за Мондиал 2022

Австралия - Отборът, който с танцувални движения се класира за Мондиал 2022

Тимът е редовен участник на световни първенства през това хилядолетие

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Луис Енрике кара втория си престой начело на "Ла Фурия". беше назначен за треньор на испанския национален отбор на 9 юли 2018 г., заменяйки бившия си съотборник в клуба и страната Фернандо Йеро. Той дебютира с успех с 2:1 срещу Англия в Лигатаа на нациите.

Снимка 549757

Източник: GettyImages

Година по-късно - през лятото на 2019-та, Енрике изненадващо напусна тима поради лични причини и Роберт Морено стана временен селекционер на тима. Четири месеца по-късно Енрике се завърна на поста. Той изведе Испания до полуфиналите на Евро 2020, където нацията загуби след дузпи от бъдещия победител Италия.

Дания - "червеният динамит" е готов да взриви Катар

Дания - "червеният динамит" е готов да взриви Катар

Каспер Хюлманд изгради една перфектно смазана машина

ЗВЕЗДАТА

През март 2021 г. Педри получи първата си повиквателна за първия тим на Испания от треньора Луис Енрике преди груповата фаза на квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 г. Той дебютира на 25 март срещу Гърция. На 14 юни талантливият халф стана най-младият играч, който някога е представлявал Испания на Европейското първенство, когато стартира при равенството 0:0 срещу Швеция на възраст от 18 години, 6 месеца и 18 дни.

Снимка 536569

Източник: GettyImages

Педри изигра всичките мачове на Евро 2020 за Испания и бе една от звездите на тима. По-късно същото лято Педри участва и на Летните олимпийски игри за Испания. Халфът отново бе основна фигура и помогна на страната си да стигне до финала, в който загуби от Бразилия.

ОЧАКВАНИЯ

В този дух Испания почти никога не е залагала толова на колектива. В селекцията няма футболисти с особено легендарен статут, които биха донесли ябълката на раздора при някоя своя прищявка.

Снимка 588725

Източник: GettyImages

Повечето момчета са млади и гладни за успехи на голяма сцена. Редом до тях обаче Енрике поставя биткаджии, вряли и кипяли в най-популярната игра години наред.

Тунис - неудобният съперник, който мечтае за световно признание

Тунис - неудобният съперник, който мечтае за световно признание

"Орлите от Картаген" са съчетания от френски финес и арабски плам

ПРОГРАМА

Испания попадна в Група Е на Мондиал 2022 с националните тимове на Германия, Коста Рика и Япония.

23 Ноември 19:00 ч. - Испаниия - Коста Рика

27 Ноември 22:00 ч. - Испания - Германия

1 Декември 22:00 ч. - Япония - Испания