Световният вицешампион Хърватия продължава към елиминационната фаза на Мондиал 2022. Тази вечер "шахматистите" направиха 0:0 с Белгия, което се оказа достатъчно да заемат второто място в крайното класиране на своята група. Големият провал е именно за "червените дяволи". Селекцията на Роберто Мартинес, която беше сред фаворитите да спечели Световното, отпада още сега, тъй като има едва три точки, които са крайно недостатъчни спрямо петте на "ватрените" и седемте на сензационния победител Мароко.

Канада - Мароко 1:2 в мач от група "F"

Мароко продължи с победния си устрем! "Атласките лъвове" се наложиха над Канада и спечелиха група "F"

Вижте подробности

Бронзовият медалист от Мондиал 2018 можеше и да се измъкне от деликатната ситуация, но през второто полувреме резервата Ромелу Лукаку пропиля няколко грандиозни възможности за гол. През първото полувреме ВАР пък отмени дузпа за хърватите, след като стана ясно, че Деян Ловрен се е намирал в засада малко преди Крамарич да бъде фаулиран от Караско.

Снимка 597584

Източник: GettyImages

Така Хърватите ще се изправят срещу победителя в група Е, където са отборите на Испания, Германия, Коста Рика и Япония.

Световните вицешампиони демонстрираха, че ще опитат максимално да се възползват от несигурността в редиците на Белгия. Още в началните секунди Иван Перишич шутира от средна дистанция, а кълбото премина в близост до дясната греда на Тибо Куртоа.

Яник Ферейра-Караско бързо искаше да докаже защо е получил шанс да започне сред стартовите 11 на Роберто Мартинес. Крилото на Атлетико (Мадрид) навлезе остро в наказателното поле на Хърватия, ала ударът му срещна тялото н Йошко Гвардиол.

В този мач Белгия разчиташе на скоростни атаки, забиващи се във всяко едно свободно хърватско пространство. Е, такава отлична ситуация за символичните гости се получи в 12-ата минута, когато Кевин Де Бройне направи всичко необходимо, за да изведе на стрелкова позиция Мертенс, но нападателят на Галатасарай разочароващо стреля над горната греда.

Снимка 597604

Източник: GettyImages

Голямо напрежение обзе стадион "Ахмед бин Али" в 17-ата минута, когато Хърватия първо се радваше на дадена от съдията дузпа, но след това бързо усети безмилостната работа на ВАР. Всичко започна с центриране от фаул в полето на Белгия, където след кратко меле Крамарич беше фаулиран за наказателен удар от Яник Ферейра-Караско. Антъни Тейлър обаче получи информация да прегледа ситуацията, след което се оказа, че още в момента на изпращането на кълбото към "правоъгълника" на "дяволите", Деян Ловрен е бил с не повече от десетина сантиметра в засада.

Резултатът от мача между Канада и Мароко, определено притесни сребърния и бронзовия медалист от предишните световни финали. Оказа се, че двубоят си е цяла директна елиминация, от която хърватите имаха бонус, че дори и точка ще им бъде достатъчна за продължаване към следващата фаза.

В 32-ата минута Борна Соса проби отлично по фланга, след което центрира към далечната греда. Там най-високо скочи нападателят Марко Ливая, но насочването му с глава не намери левия горен ъгъл на Тибо Куртоа.

Снимка 597610

Източник: GettyImages

Доминик Ливакович продължаваше да бъде по-заетият вратар от двамата на терена. В 42-ата минута стражът на Динамо (Загреб) се намеси в точния миг, за да пресече опит за остър пас на Кевин Де Бройне към някой от колегите му в нападение.

Завършекът на частта беше за хърватите, които създадоха интересно положение малко преди сигнала за почивка. Иван Перишич без малко можеше да се възползва от лоша белгийска намеса в отбрана, ала остана под топката при стремежа си да отиграе с глава. Секунди по-късно Юранович имаше възможност да шутира директно от воле, но не намери целта.

Снимка 597608

Източник: GettyImages

На полувремето Роберто Мартинес предприе рискован ход и пусна в игра все още контузения Ромелу Лукаку. Таранът замени неубедителния Дрис Мертенс.

№9 на Белгия се нуждаеше от само 120 секунди на терена, за да покаже себе си в най-добра светлина. Ромелу демонстрира физическа мощ и стреля с глава, но право в обсега на Ливакович.

Отговорът на Хърватия не закъсня и "ватрените" можеха да открият резултата в 49-ата минута. Матео Ковачич си изработи добро положение, след което шутира от границата на наказателното поле, ала видя и отличната намеса на Куртоа, избил с една ръка.

Снимка 597607

Източник: GettyImages

Лука Модрич и Матео Ковачич проведоха разговор на висок тон, след като световният вицешампион се спаси като по чудо от инкасирането на гол в 60-ата минута. Халфовата линия на балканците капитулира, което позволи отлично подаване към Де Бройне да достигне до звездата на Манчестър Сити. Сам срещу Ливакович капитанът на Белгия изневери на очакванията, но повече от добри шансове за успешна голова добавка имаше пред Ромелу Лукаку. Нападателят направи по-трудното и от няколко метра стреля мощно в дясната греда.

В следващите минути Златко Далич реши да вземе нещата в свои ръце и направи две офанзивни смени - Крамарич и Ливая напуснаха терена за сметка на Пашалич и Петкович.

Снимка 597605

Източник: GettyImages

Юри Тилеманс имаше ключова намеса в дефанзивен план малко след появата си в игра. Халфът на Лестър пресече в сюблимния миг подаване на Петкович, което имаше за финален свой адресат Матео Ковачич.

Йосип Юранович направи възможно най-грешното действие в 81-ата минута, след като измежду куп добре позиционирани свои колеги, той реши да подава към дузпата, където беше само.... Аксел Витсел.

Големият лидер на Белгия - Ромелу Лукаку продължи да бъде длъжник на своите заради втория си сериозен пропуск в изключително важния мач. Четири минути преди последния съдийски сигнал Тома Мюние отправи нещо средно между удар и подаване, а от няма и метър нападателят чукна топката встрани от вратата, а не в мрежата.

Снимка 597589

Източник: GettyImages

Нямаше логично обяснение Ромелу Лукаку не успяваше да отбележи поредицата от фантастични положения, които се откриват пред него. В 90-ата центриране дори елиминира стража на хърватите Ливакович, но на ПРАЗНА ВРАТА, мощният таран отново се провали. Малко след това решителен шпагат на Гаврдиол пак го постави от губещата страна.

Хърватия - Белгия 0:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Хърватия - Белгия 0:0 (Развой на срещата по минути)

Лукаку "погреба" мечтите на "дяволите"

До края Белгия изгуби всякаква надежда за чудото, а "шахматистите" от Хърватия гросмайсторски дочакаха последния съдийски сигнал.