Травма попречи на българския кикбоксьор Богдан Шумаров да спори за купа на четвъртото издание на професионалната бойна галавечер SENSHI.

Вместо него в титаничен сблъсък с финалиста на известния супертурнир Tatneft Сулиман Косумов влезе друг българин - Цветозар Кючуков-Нинджата.

Състезателят на столичния спортен клуб "Армеец" е на 29 години и има два медала от Европейски първенства по кикбокс. През 2018 година той печели сребро, а година по-рано става трети. Има две вицешампионски титли от Световната купа по кикбокс на Унгария и от Световната купа Best fighter през 2017 в Италия. По време на мачовете си Нинджата залага на атаки от близка и средна дистанция, а физическата му издръжливост и динамичната му игра го правят сериозен опонент. Висок е 182 см.

Снимка 448776

Източник: topsport.bg

Противникът, срещу когото Кючуков се би, Сулиман Косумов е на 31 години и е висок 177 см. Руснакът е финалист на известния супертурнир Tatneft Cup и вече имаше участие в SENSHI. През юли в третото издание на бойната верига в Камчия той стигна до финал след киоушин двубои по правилника на Професионалната лига на Световния киокушин съюз. В тези битки, освен фул контакт удари, са позволени прехвърляния, както и атаки с ръце и лакти в главата. По пътя си 31-годишният руснак отстрани противници от Украйна и Казахстан, но на финала отстъпи пред друг българин - Петър Стойков.

Сблъсъкът между Косумов и "Нинджата" на арената на SENSHI беше в стил фул контакт, карате в категория до 75 кг.

Първият рунд беше в полза на българския боец. Той контролираше дистанцията с ефектно мае гери, което използваше по цялата дължина на предната част от тялото на съперника си. На два пъти опита и "летящо коляно".

Вторият рунд вървеше удар за удар. В даден момент Кючуков реши да разнообрази играта си със смяна на нивата, търсейки и удари в тялото. Косумов завърши много добре, като нанесе три мощни десни прави в лицето на своя съперник.

Третият рунд безспорно бе в полза на Косумов. Той не спря да атакува българския си опонент, като му нанесе десетки удари в тялото и главата. Към края на тази част физическите запаси на българския боец бяха към края си.

Наложи се изиграването на допълнителен рунд. В него Косумов не намали, а напротив - вдигна оборотите и дори прати българина в нокдаун. Срещата продължи, но до края ѝ Косумов бе по-добрият боец и заслужено спечели.