Тази вечер, от 21:00 часа българско време, изградената специално за големи спортни събития "Арена" на остров Яс в Абу Даби, ще приеме една от най-дългоочакваните битки в света на смесените бойни изкуства за годината.

Непобеденият в професионалната си кариера Хабиб Нурмагомедов се изправя срещу Дъстин Порие, в спор за титлата в лека категория.

Снимка 441693

Източник: Twitter

Дагестанският боец е настоящият шампион в дивизията, докато опонентът му притежава пояса за временен такъв, след успеха си над Макс Холоуей в своята последна битка в октагона.

Срещата за временната титла бе наложена от необмислените действия на Нурмагомедов при последната му изява в UFC.

В едно от най-очакваните събития в историята на надпреварата, Хабиб принуди Конър Макгрегър да се откаже, след прилагане на безмилостен "нек кранк".

Снимка 382355

Източник: GettyImages

Секунди по-късно обаче, предизвикан от представител на щаба на ирландския ас, дагестанецът се хвърли с краката напред в тима на Макгрегър. Това му коства 9-месечно отстраняване от UFC и глоба, в размер на умопомрачителните $500 000.

ВИДЕО: Масовият бой след победата на Хабиб Нурмагомедов срещу Конър Макгрегър!

ВИДЕО: Масовият бой след победата на Хабиб Нурмагомедов срещу Конър Макгрегър!

За първи път в историята поясът не беше връчен на победителя

Именно поради невъзможността на Хабиб да защитава пояса си в този период от време, докато течеше наказанието му, Холоуей се пробва в по-високата за него категория, но загуби от Порие, завършвайки срещата с брутално разцепена основа на лявата вежда и челото си.

Порие очакваше този момент. Дълги години.

Срещата с Макс Холоуей бе под номер 30 в професионалната му кариера. И едва в нея той за първи път получи шанса да се изправи в клетката, в спор за пояса. Макар и само за временния такъв. Сега възможността е далеч по-сериозна. Веднъж в живота, както може и да се окаже. Да победи притежаващия неопетнена, безупречна серия от 27 победи в също толкова ММА сблъсъка Нурмагомедов.

Снимка 441697

Източник: Twitter

Порие е аутсайдер на букмейкърите. С голямо изоставане от опонента си, в това отношение. Но за него това далеч не е първият случай, в който се оказва в подобна ситуация. Самият той каза, че вече е свикнал с това си амплоа. Така, до голяма степен, той преотстъпва инициативата, но и трудното за понасяне напрежение, на своя съперник.

Дъстин Порие предпочита боя в стойка. Не го вълнуват смелите пристъпвания на опонентите му към него, освен ако не може да вкара дясното си кроше през гарда им. Има обаче 6 успеха със събмишън в досегашната си статистика, което недвусмислено намеква за потенциал и в тази насока. До голяма степен това е обяснимо и нормално за възприемане, тъй като "Диаманта" е притежател на черен колан в бразилско жиу-жицу

Хабиб срещу Порие в Абу Даби!

Хабиб срещу Порие в Абу Даби!

Това ще се случи в предстоящата галавечер на промоутъра UFC 242

Бойната машина от Лафайет пласира по над 5 значителни удара за всяка минута, прекарана в октагона. В 78% от случаите той търси главата на своя съперник, като по-рядко го вълнуват нанесените удари в торса.

Тейкдаун защитата му е успешна в 67% от случаите, но все още не е била тествана срещу опонент от ранга на Хабиб, за когото пък демонстрацията на надмощие на земя е от определящо значение.

Хабиб: Порие не е носител на временния пояс случайно, но това не значи, че ще ме победи

Хабиб: Порие не е носител на временния пояс случайно, но това не значи, че ще ме победи

Двамата ще се изправят един срещу друг на 07.09, в Абу Даби

Порие обича продължителните серии от удари, като в някои случаи те надвишават 7-8 и повече последователни точни попадения. Крошетата му, които сякаш в последния момент съумяват да преминат над вдигнатата ръкавица на опонентите, са накарали редица негови съперници да поемат по пътя към пода. Именно изключително мощните удари, най-вече с дясната ръка, спомогнаха за успехите на Диаманта срещу Джъстин Гейджи и Еди Алварес.

В сблъсъка с Гейджи, Порие оставаше прекалено дълго в размяната на удари, като стоящият срещу него боец е прословут с многобройните прави и крошета, които е способен да понесе в рамките на почти всеки свой двубой. Освен това Порие позволи да получи 16 лоу кика в една и съща област на десния си крак само в рамките на първия рунд, което отслаби сериозно защитата му. Фактът, че не се предаде до последния момент и бе способен да се справи с непрекъснатите бъркания в очите и нечиста игра на Гейджи, означаваше много за щаба на Дъстин Порие.

Срещу Алварес бе забелязана друга пролука в представянето и поведението на Порие. Освен отново безкрайно дългото му оставане в наглед нескончаемите размени с Алварес, гордостта на Луизиана понесе голям брой удари в тялото, по-специално в областта на стомаха. Това на свой ред доведе до намаляване темпото на Порие и способността му да диша равномерно, което на първо време се хареса на Алварес. Отново обаче силният, непримирим характер на Порие, съчетан с увеличената до безобразие увереност на съперника му, доведоха до победата за предстоящия претендент за титлата в лека категория.

Срещу Холоуей феновете видяха брилянтен Дъстин Порие в пълния му блясък. Допускащ някои неточности и удари в лицето и тялото си, но отговарящ с десетки такива, пробиващи защитата на хавайския шампион. И докато в предишните му мачове имаше правопропорционален спад на физическата сила и издържливостта на Порие с течение на срещата, срещу Холоуей той загатна недвусмислено, че е работил върху този свой недостатък. И дори повишаваше темпото и вдигаше оборотите с течение на сблъсъка. Да пласираш повече удари от Макс Холоуей, който записа едно от върховите си отношения в тази насока срещу Брайън Ортега и не позволи и за секунда в главата му да започне да протича каквато и да била мисъл, камо ли такава за заключване с триъгълник, е сериозно становище.

Оставането на пръсти от страна на Порие, при скъсяването на дистанцията със съперника, прекалената му настойчивост при размените, при които сякаш забравя за защитата на краката си, фактът, че на два пъти не успя да приключи срещата си с Алварес с "гилотина", а след това и с "нек кранк", въпреки че имаше перфектните възможности да го стори и липсата на толкова доминиращ съперник на земя като Хабиб, сред досегашните си такива, поставя много въпросителни за щаба на Порие, над които те вече със сигурност са помислили.

Снимка 441695

Източник: Twitter

Дъстин Порие остава един от любимците на феновете на UFC. Заради непримиримия си характер, заради сърцатата си игра до последния възможен момент, заради афинитета си към нокаутиране на бивши вече шампиони, заради това, че остава все така истински човек, инвестиращ цялото си свободно време в своето семейство. Но боят в клетката понякога включва само и единствено настоящата ти форма, способности и възможността да докажеш, че си по-добър от своя съперник.

Хабиб Нурмагомедов. Какво ли не се каза и изписа за дагестанския боец в последните няколко години.

Снимка 374119

Източник: GettyImages

От обикновен чужденец в UFC, за какъвто бе смятан от критиците си в началото на пътя му в организацията, двукратният световен шампион по бойно самбо изкачи всички стъпала пред себе си в лека категория. Постигна онова, което се смяташе за немислимо - обяви точно как ще победи машината за долари и безспорно един от най-добрите бойци в най-популярната световна ММА верига Конър Макгрегър. И го постигна. По почти безупречен начин. Прегази и стъпка иконата на Ирландия в UFC, като ако не беше спрян навереме от рефера Хърб Дийн, щеше да счупи челюстта на Конър с ръцете си.

Снимка 382356

Източник: GettyImages

Преди това го прати и на пода с овуръхенд, който дори не бе регистриран от Макгрегър.

Невъобразимо представяне на земя. Убийствен "граунд енд паунд". Може би един от най-добрите в UFC в това отношение, за последните години.

Снимка 441698

Източник: Twitter

Скопчаването на двата крака, от страна на Хабиб, винаги се изпълнява като по учебник. Макгрегър каза преди срещата си с Нурмагомедов, че в продължение на три седмици с щаба му са работили именно върху защитата на краката. По време на двубоя обаче това не пролича. Никак. Дори за секунда. Така е и във всички останали мачове на Хабиб. Колкото и безупречна да е защитата от тейкдауни на съперниците му, той намира начин да се добере до краката им. Прихващане на глезена, прибиране на крака, докато се опитват да пласират фронт кик в тялото му или в каквато и да била ситуация, Нурмагомедов намира начин да повали стоящия срещу него боец. След това сценарият всеки път, без изключение е ясен. Натиск, напрежение, прилагане на ключ, невъзможност за опонентите му да използват краката си, липса на варианти за тях да се измъкнат от хватката на Хабиб, след което събмишън или "граунд енд паунд", при който всеки се оказва принуден да преустанови съпротивата си и да се признае за победен.

Снимка 404092

Източник: GettyImages

Разбира се, колкото и минимални да са те, има и недостатъци в представянето на Нурмагомедов.

Дори срещу Майкъл Джонсън, който няма да остане сред лидерите и най-паметните фигури в историята на UFC, Хабиб допускаше да получи удари в лицето. Защитата му в тази насока не е кой знае колко впечатляваща, като той вдига една от ръцете си, в опит да отблъсне ръката или крака на съперника си, който се е устремил към него. В стил "Ромеро" прави оборот на защитаващата си ръка, който цели "отхвърлянето" встрани или надолу на крайника на боеца срещу него. Това оставя за кратък период от време цялата страна от тялото на Нурмагомедов незащитена. Конър пробва да се възползва от това, но дагестанецът компенсираше дистанцията на удара на ирландеца и я увеличаваше с движение на тялото си назад или дори наглед рисковано приклякане.

Не е ясно обаче какво ще се случи, ако Порие успее да пласира мощна серия от удари в главата на Хабиб. Не един или два, а неговата запазена марка - 6-7-8 попадения в една и съща зона от лицето на съперника. Дали тогава защитата на Хабиб ще е достатъчно ефикасна? Или пък той ще се свлече незабавно към краката на Порие, в опит да намали нарушената дейност на вестибуларния си апарат (евентуално), а защо не и да изпробва тейкдаун уменията си.

Това, както и изненадващо коляно на Порие обаче изглеждат единствените опции за Диаманта да навреди на Нурмагомедов.

Снимка 382346

Източник: UFC.com

Дагестанецът неслучайно е с непокътнат професионален актив от 27 победи. Доказал се е нееднократно, срещу всеки, когото от UFC поставят пред него в октагона. Засягали сме начина на тренировка и подготовка на дагестанския отбор, методите на Абдулманап Нурмагомедов и способността му да изгражда безмилостни шампиони, започвайки от най-ранна детска възраст. Няма да разискваме тази тема отново. Няма и да обиждаме двамата бойци, опитвайки се да даваме съвети на тях и специализираните им екипи за това как би следвало да проведат срещата. И каква да бъде стратегията им. Не сме в позицията да го направим и това не би било оправдано.

Снимка 374136

Източник: Twitter

Ситуацията е по-скоро ясна.

Мачмейкърите поставят шампиона срещу притежателя на временни пояс. Отново имаме сблъсък на противоположностите. Мощен нокаутьор в стойка срещу Господаря на "граунд енд паунда" и Майстора в боя на земя в лека категория на UFC.

Снимка 404089

Източник: GettyImages

Сблъсъкът обещава зрелище.

В Абу Даби посрещнаха и двамата като крале. Местните фенове заявиха подкрепата си към Хабиб, но и демонстрираха своето уважение към Порие по време на откритите тренировки и кантара.

Остава само битката.

И нека по-добрият победи.

Снимка 441696

Източник: Twitter