Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, боец по призвание и по душа, запознат в детайли с всяка малка подробност, с всеки наглед незначителен, а всъщност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крака българските фенове, печелейки титла след титла във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и ринга.

Един от ветераните ни, познат в целия свят с изявите и неопетненото си реноме, разполага с десетки отличия както в определяните като обичайни, така и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е световен, европейски и балкански шампион по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, световен първенец по combat wrestling, шампион в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и многократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 успеха в смесените бойни изкуства.

Снимка 288117

Специално за ТОПСПОРТ, Камен Георгиев направи обстоен разбор на последната голяма галавечер на най-популярната ММА-верига в света UFC.

В основната битка от спектакъла UFC 214, Джон Джоунс надделя над Даниел Кормие, печелейки титлата в полутежка категория. "Боунс" записа технически нокаут срещу опонента си в "Хонда Сентър" в Калифорния, завоювайки пояса в една от най-оспорваните дивизии на шампионата.

Мнението на Георгиев за шоуто в Анахайм, специално за ТОПСПОРТ:

Снимка 256918

На какво се дължи най-вече победата на Джон Джоунс срещу Даниел Кормие, според теб?
- Тази среща трябва да бъде наблюдавана под микроскоп, тъй като това са двамата най-добри бойци в категория до 93 кг в света. Всеки ден да се бият, пак с удоволствие ще наблюдавам мачовете между тях. Това е като да наблюдаваш двубоите между Ранди Котур и Чък Лидел от преди 11-12 години. Цялата преса гръмна с възгласи "Кралят се върна", но това категорично не е така! И двамата са крале и освен нужното уважение, което трябва да им се отдаде, всички бойци трябва да се учат от тях. Всъщност победата на Джоунс, дойде без да има никаква логика в изпълнението на мавашито (раунд хаус кик) с предния крак. В трети рунд шампионът Даниел Кормие преследваше Джоунс и нанасяше методично удари и в този момент претендентът пусна един ритник, за да запази дистанция между двамата без да го прикрие по никакъв начин и за негова изненада: мавашито, дори той не можа да повярва, че влезе и се забави с последващата атака. Единичните, неприкрити ритници, изпълнени по този начин, не се водят за особено ефективни. Няколко пъти гледах ситуацията и още не мога да повярвам, че Кормие изпусна удара.

60% от значителните опити за удар на Джоунс бяха успешни. Той сякаш възвърна формата си и е готов да се реабилитира за всички допуснати грешки в октагона и извън него в миналото?
- Колко са били "значителни" е доста спорен въпрос. Джон Джоунс игра на познатото си ниво, като редуваше удари с ръце, лакти и крака. Като имаше и тежки удари и такива, които само маркираха активност. Даниел Кормие скъсяваше много добре и неговите удари макар и по-малко на брой, си личеше, че са по-тежки. Първи рунд в мача съдийските гласове са 2:1 в полза на Джоунс. Което показва, че Кормие е намерил правилния начин да скъсява дистанцията, въпреки чувствителното предимство на Джоунс в ръст и ударен обсег на ръцете. Вторият рунд вече е 3 на един съдийски гласа за Даниел, което в пълна степен показва, че съдиите са забелязали по-тежките удари на Кормие. Трябва да отбележа, че в този рунд той успя да избегне голяма част от ударите на Джоунс и направи добри контраатаки. Това до някъде му вдъхна прекалена голяма самоувереност реши, че е спечелил мача и в следващия рунд се отнесе много небрежно в защитна фаза, откъдето дойде и тежкият удар, който получи.

Снимка 307183

Източник: GettyImages

Двамата влязоха в срещата директно търсейки размяна на удари и кикове, а не толкова солидно представяне на земя. Подобен подход не крие ли известни рискове, ако опонентът е решил да промени очакваната си стратегия към двубоя?
- И двамата имат доста добра кикбоксова подготовка, особено Джоунс, така че напълно нормално заложиха на дебнене на момента, в който един от двамата ще разклати с удар опонента си и тогава да потърси събаряне. Въпреки, че и двамата са борци от най- висока класа, заложиха на изцяло кикбоксова среща. При реванш е така, въпреки по-високият риск от получаване на удари, риска от допускане на доминация е по-голям. Знам го защото съм имал точна такава среща с Емил Захариев от Пловдив, въпреки че бекграундът на подготовката ни е друг, заложихме на кикбоксова стратегия. От кикбокс лесно можеш да преминеш към друго развитие, докато обратното е много трудно, най-малкото, че изразходваш по-малко енергия.

Това че и Джоунс, и Кормие записаха по 3 неуспешни опита за тейкдаун се дължи основно на добрата работа на другия в защита или на нещо различно?
- Точно така! Както споменах: двамата са много висок клас борци, не само от предишния им опит в свободната борба, а и от видяното в първия мач между тях. В свободната борба Даниел Кормие има медали от световни първенства и 4-то място от Олимпиадата през 2004 г, тази през 2008 г. пропуска в последния момент заради заболяване. Джон Джоунс е бил колежански шампион по борба, като забележете: тренирал е в колеж, в щата Айова, където борбата е религия.

Снимка 307185

Източник: GettyImages

Преди срещата Кормие наблегна на чисто човешките и морални недостатъци на Джоунс, опитвайки се да го провокира. Нито за момент обаче той не си позволи да постави под съмнение професионалните качества на съперника си. Това сякаш показа, че той знае срещу какво се изправя. Все пак те вече бяха провели един двубой.
- Дори и за незапознатите е видно, че Джоунс е с огромни размери, ръст и тегло преди кантара, за категория до 93 кг (полутежка) повечето му противници са с по една глава по-ниски от него. Към физическите му данни, като прибавим и уменията му - това го прави един от най-опасните бойци в света за всички времена. Той стана шампион на 23-годишна възраст, най-младият в историята на UFC, и то в най-конкурентната категория. А предвид и петрундовият мач, който имаха през януари 2015г., се очакваше и реваншът да бъде кървав.

Двамата се познаваха достатъчно добре, за да не допускат изненади. Можем ли да кажем, че Джоунс просто е по-добрият боец?
- Краткият отговор е "да", но той описва само половината от ситуацията. Истината е, че това са двамата най-добри бойци с невероятно изравнени възможности. Първият мач беше със съдийско решение. В последния, предвид съдийските гласове - водеше Кормие, преди да направи елементарна грешка. Силно се надявам да видим трети мач между тях!

Колко дълго смяташ, че ще продължи възходът на Джоунс? Дали този път е "за много дълго", както самият той се изрази преди мача?
- Джон Джоунс е враг сам на себе си. Ако наистина е решил проблема си с наркотиците, всичко ще се развива в негова полза.

Снимка 307184

Източник: GettyImages

Как оценяваш победата на Тайрън Уудли срещу ветерана и истинска легенда в света на жиу жицу - Деймиън Мая?
- Напълно очаквана, единственото неочаквано беше, че се стигна до съдийско решение. Беше ясно, че Уудли има много по-добра борба и в пъти по-тежки удари и очаквах да има и нокаут. В последствие се разбра, че Тайрън е контузил рамото си в първия рунд и не е имал възможност да нанася тежки удари, всъщност през цялата битка се е стремял да не покаже слабост. В случая уменията по борба му служеха да защитава събарянията, беше освиркван от зрителите, което за мен е върхът на простотията. През цялото време се движеше, нанесе много удари, показа различни видове защита от събаряне.

Мая направи 21 неуспешни опита за тейкдаун. Сякаш, че дори безспорните, емблематични качества в представянето на земя не са самодостатъчни в света на ММА.
- Това, че само с добри умения на земя в ММА не може да постигнеш значителни успехи е ясно от много години. Не мога да разбера защо има някои ентусиасти които си мислят, че ще проработи тази стратегия. Според мен се дължи на медийното облъчване от страна на определени сайтове и треньори защото продължава да има заблудени фенове, които вярват в тези безумия. Да, Ройс Грейси го постигна, но през 1994 година. От тогава всички тренират комплексно и подобна стратегия е лесна за разгадаване. Пример за това са братята Ногейра, които освен страхотни умения на земя в последствие развиха боксовите си качества, дори единият от тях - Роджерио стана шампион на Бразилия по бокс. А още по-ярко доказателство е Фабрицио Вердум, който беше и шампион в тежка категория на UFC. Но Вердум, освен двукратен световен шампион по бразилско жиу жицу и граплинг има страхотни умения в муай тай. Деймиън Мая е опитен състезател и няма как да се поддаде на такива внушения, но определено си личи, че не е работил върху развитие на ударния и борцовия аспект в подготовката си. Всичките му опити за борба бях парирани - логично след като тръгваше от много голяма дистанция без подготовка. Само в три от опитите си напипа нужния момент, но тогава класата на Ууудли си каза думата. С тази стратегия няма как да победи и други топ бойци като Стефан Томпсън, Кевин Гастелум, а вече има загуби от неудобни противници, като Рори Макдоналд и Джейк Шилдс.

Снимка 307189

Източник: GettyImages

Има ли нужда от допълнителен коментар за срещата между Крис Сайборг и Тоня Евингер или по-скоро всичко в нея беше ясно? Превъзходството на победителката беше очевидно и сякаш бе изненадващо, че опонентката й остана в октагона толкова дълго, предвид тежките удари, които понесе.
- Тази среща, следващите и предишните на Крис Сайборг не смятам, че трябва да се коментират. Тя има значително физически преимущество, става въпрос за мускулна маса на килограм тегло в дивизия "жени". Няма кой да я бие на тези килограми. Принципно при жените няма голяма конкуренция и от спортно-техническа гледна точка не виждам смисъл от такива мачове.

Снимка 307190

Източник: GettyImages

Коментарът ти за сблъсъка между Роби Лоулър и Доналд Серони?
- Не съм съгласен със съдийското решение! Мачът беше 2 на 1 рунда за Доналд и респективно той беше победителят. Ако все пак съдиите са се подвели по бурното начало на Роби Лоулър в първи рунд, то може първи рунд да се даде равен и от там мачът да бъде обявен за равен. И двамата са смели бойци, хвърлят се в бой и не отказват предизвикателства. Направиха двубой в който преобладаваше муай тай стратегия. Лично за мен е изненада толкова много клинчове в центъра на клетката и малко реализирани събаряния при положения, че имаха условия за такива. Очаквах този двубой да покаже, кой е по-подготвен за следващ претендент за титлата, но съм разочарован и по-специално от бившия шампион Роби Лоулър. Сърцата игра, кондиция на високо ниво, но като борцова подготовка, като тактически план и двамата не са готови да застрашат шампиона в категорията Тайрън Уудли.

Снимка 307191

Източник: GettyImages

Изненада ли те победата на Волкан Йоздемир над Джими Манюа?
- Лично за мен шансовете бяха 50 на 50. Следя кариерата на Йоздемир от няколко години, не защото е много известен, а защото преди да подпише с "Белатор", мениджърът му искаше да го праща на подготовка при нас в "Боен клуб България". Респективно се интересувах от силните и слабите му страни. Той се разви много по времето на престоя си в "Белатор". При предишния си мач срещу Миша Циркунов също беше аутсайдер. Той така и започна двубоя, имаше много тежки моменти и срещата отиваше към катастрофа, когато успя да обърне мача и нокаутира латвиеца в 28-та секунда. Това наистина беше изненада, с оглед развитието на схватката до момента и може да се говори за "късметлийски удар". Но вече се видя, че Волкан удря тежко, а борбата му е в пъти по-добра от тази на Джими. За проблемите с борцовата му подготовка, освен че е видно... може да свидетелства съотборникът ми Нурал Назмиев, който подготвяше преди две години Алекс Густафсон и е сниман в официалното видео на боеца, представящо неговите треньори. В Allstars Training Center имат само един боец с добра борцова подготовка и поради тази причина наемат външни треньори.

Снимка 307192

Източник: GettyImages