Българският джудист Ивайло Иванов загуби в репешажите за бронза и се класира на седмо място в категория до 81 килограма на силния турнир от Големия шлем по джудо в унгарската столица Будапеща.

Иванов стартира с престижен успех с "вадзари" над бронзовия медалист от последните две световни първенства Хидаят Хейдаров (Азербайджан), а след това се справи с "ипон" след продължение и с азиатския вицешампион Шарофидин Болтабоев (Узбекистан).

На четвъртфиналите Иванов загуби с "ипон" след 2:00 минути от панамериканския първенец Антоан Валоа-Фортие. Така той продължи в баражите за бронза, в които стартира срещу Никола Шилар (Франция), но претърпя поражение също с "ипон" в 1:22 минута на продължението.

Друг българин Марк Христов започна с победа в категория до 73 килограма европейския шампион за юноши от миналата година Виктор Стерпу (Молдова) с "ипон" след само 108 секунди, но след това претърпя поражение от световния вицешампион с "вадзари" Рустам Оруджов (Азербайджан).

Още трима българи ще се състезават в последния ден на турнира утре. В категория до 100 килограма Даниел Дичев ще започне срещу Муфхамадкарим Хурамов (Узбекистан), а Борис Георгиев ще срещне Златко Курмич (Хърватия). При най-тежките над 100 килограма Ивайло Димитров ще стартира срещу Сефарим Компаниез (Израел).

Федерацията по джудо благодари на премиера Борисов и министъра на спорта Кралев

Федерацията по джудо благодари на премиера Борисов и министъра на спорта Кралев

Домакинствата на два от най-големите спортни форуми бяха спечелени с огромното съдействие от страна на българското правителство