Националният отбор на България по муай тай се представи страхотно по време на Световното първенство в Тайланд през миналата седмица. Нашите спечелиха общо десет медала, от тях четири златни, три сребърни и три бронзови. Шампиони на планетата станаха Милен Маринов (кат. до 51 кг.), Кристиян Георгиев (кат. до 85 кг.), Християн Тотев (кат. до 91 кг.). Съпредседателят на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай Димитър Ангелов коментира пред Nbox успеха на нашите бойци.

- Г-н Ангелов, доволен ли сте от представянето на отбора в Тайланд?

- Много добре се представиха момчетата. Честно казано, очаквахме два златни медала а се върнахме с четири. Явно усилията, които положихме вече дават резултати. Проведохме много добра подготовка, като за първи път проведохме пълен лагер. Като консултант с нас работеше специалист от Тайланд. В щаба си имаме и нов треньор, който се справи блестящо.

- На кое място завърши България в класирането по медали?

- Категорично на първо. Като цяло на турнира не се правеше генерално класиране по държави и не мога да кажа кой остана на второ и трето място. В Тайланд муай тай се възприема повече като бойно изкуство, не като боен спорт. В турнира участие взеха над 500 бойци от 54 държави. Ние бяхме с 14 и взехме 10 медала. Това бе най-тежкото състезание в 13-годишната история на федерацията по муай тай на България.

- От кои държави дойде най-голямата конкуренция?

- Бразилия и Португалия имаха изключително силни отбори. Същото важи и за държавите от бившия Съветски съюз - Узбекистан, Украйна. Домакините бяха представени основно от студенти, понеже там няма аматьорски муай тай и останалите им бойци се състезават в професионалните вериги.

- Как се справиха домакините с организацията на надпреварата?

- На много високо ниво. По всеобщо мнение това бе най-добре проведеното Световно първенство в историята. Тайланд е много екзотично място като държава, а този спорт там е на особено висока почит.

- Как се справя конфедерацията с финансирането?

- В последно време много добре, благодарение на нашите партньори и спонсори. Същото важи и за Министерството на младежта и спорта. През тази година министерството погледна с много добро око на всички бойни федерации, като се изготви специална за подпомагане на социално значимите спортове.

- Има ли шанс кикбокс и муай тай да станат Олимпийски дисциплини в близко бъдеще?

- Предприети са стъпки в тази посока. Нашите спортове са в организация, обединяващи някои неолимпийски федерации, които са най-близко до членство за олимпийски спортове. Като първа стъпка е включването на кикбокс и муай тай на Световните игри в Познан тази година.