Александра Димитрова (ABC FIGHT CLUB - София)спечели златен медал на World Combat Games в Рияд.На финала днес, 30 октомври, тя победи Меган Амури (Франция) в турнира на савате комба.

Това е единственият златен медал за България от Световните бойни игри в Рияд.

Александра Димитрова ще се бори за световна титла по Савате

Александра Димитрова ще се бори за световна титла по Савате

На 7 октомври във Франция

Александра Димитрова (21 г.) участва в турнира на савате комба (френски бокс) в категорията до 52 кг. По пътя към първото място тя победи още Елена Беляк (Хърватия) на четвъртфинал и Сахел Корасанзад (Иран). Участваха още състезателки от Румъния, Афганистан и о. Мавриций.

Преди три седмици Александра стана световна вицешампионка на савате. На 7 октомври на финала на Световното първенство в град Коломб, Франция, в оспорвана среща българката отстъпи пред представителката на домакините Меган Амури.

Българката е европейска шампионка на кикбокс от 2022 г. и световна шампионка на таекуон-до, носител на много медали от национални и международни турнири. Неин треньор е Красимир Гергинов.

World Combat Games Riyadh 2023 се провеждат за трети път в своята история (предишните издания са в 2010 г. в Китай и в 2013 г. в Русия). От създаването си Игрите имат претенции да събират на едно място най-добрите в бойните спортове и бойните изкуства, многократни световни и континентални шампиони и емблематични имена в тази сфера.

Домакин е столицата на Саудитска Арабия Рияд, а състезанията се провеждат от 20 до 30 октомври в пет зали на университетския спортен център - King Saud University. В тях участват над 1500 спортисти (около 900 мъже и 700 жени) от над 120 държави, които се състезават в 16 бойни спорта: айкидо, канадска борба, бокс, фехтовка, джудо, джу-джицу, карате, кендо, кикбокс, муайтай, самбо, савате, сумо, таекуондо, борба и ушу.

България е спечелила 1 златен, 3 сребърни и 4 бронзови медала, което я нарежда на 38-мо място в класирането по медали

Александра Димитрова завоюва сребърен медал на Световното първенство по Савате

Александра Димитрова завоюва сребърен медал на Световното първенство по Савате

В силен мач българката се представи повече от достойно