От 7 до 9 декември София е домакин на Европейското първенство за олимпийски категории по таекуондо за мъже и жени. България ще бъде представена от 6 състезатели. Сред тях е и единственият медалист от олимпийски спорт за 2017г. Владимир Далаклиев. Той ще играе в кат. до 68кг. заедно с Митко Джорджев. Калоян Бинев е в кат. до 58кг. , а Йордан Колев и Теодор Георгиев са в кат. до 80кг. При жените Никол Чобанова ще играе в кат. до 49кг.

Участие в първенството ще вземат над 400 състезатели от цяла Европа. Специални гости са президентът на Европейската таекуондо централа Сакис Прагалос, както и министърът на спорта Красен Кралев, който ще открие турнира.

Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство за кадети по таекуондо WTF

Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство за кадети по таекуондо WTF

"Има видим напредък в развитието на българското олимпийско таекуондо", смята министърът

Освен това София е домакин и на европейско първенство за параатлети. Там България е представена от Михаил Христов, който е единственият българин взимал участие на подобно състезание от такъв ранг. Надпреварата е също в зала "Фестивална".

"Ние определено вдигнахме много високо летвата. Знам, че натиснахме много силно педала тази година и сигурно всички са уморени. Дори и за приятно луд човек като мен ми идва малко в повече всичко това. Това не го казвам като оправдание за евентуални неуспехи на европейското, а просто защото човекът е лимитиранo същество. Ние ще се опитаме да покажем, че таекуондо не е само спорт, а е бойно изкуство. Бойно изкуство, което създава един боен дух. Много малко хора знаят какво седи зад всичко това. Прекрасно знам какво означава погледът на Никол Чобанова, знам какво означава ангажирания поглед на Теодор Георгиев, и искам да ви кажа, че тези хора правят нещо наистина фантастично", заяви председателят на БФТ Слави Бинев.

"Без подкрепата и добрата работа на федерацията успехите ни нямаше да бъдат реалност. Що се отнася за европейското, ще дадем всичко от себе си, да зарадваме всички българи. Надявам се на сериозна подкрепа в залата за да покажем, че всички сме едно цяло", сподели Владимир Далаклиев.