Общо 32 каратеки от Българската карате киокушин федерация (БККФ) ще представят страната ни на предстоящото Световно първенство по киокушин за мъже, жени, юноши и девойки на International Federation of Karate (IFK), което ще се проведе на 4 и 5 юни във Валенсия, Испания.

В мащабното първенство ще участват общо 465 състезали от 39 държави. Българският отбор от БККФ е третият по големина отбор, който ще се включи в първенството, като отстъпва лидерството на домакините от Испания и на отбора на Казахстан. Съставът от състезатели, които ще представят страната ни на 4 и 5 юни във Валенсия, беше определен след последния тренировъчен лагер на БККФ.

Родните каратеки ще бъдат предвождани от треньорите на националния ни отбор Захари Дамянов, Петър Мартинов, Живко Андреев, Христо Христов и Александра Маринова. Българските състезатели ще се изправят за титлите в 3 женски и 4 мъжки категории.

В тегловата категория до -55 кг Ия Костова ще премери сили на татамито с още 12 дами, а Мариела Любенова ще се изправи в най-силната женска категория до -65 кг заедно с още 21 дами.

България ще има участие и в най-оспорваната категория при мъжете - до 70 кг, с двама родни каратеки: Стилиян Петков и Андрей Андреев. В категорията са общо 37 представители.

Генади Стоев и Атанас Личев, заедно с още 32 класни бойци, ще се борят за призовете в категория до 80 кг.

На Световното първенство в Испания ще се изяви и европейският шампион и участник в професионалните галавечери SENSHI Кристиян Дойчев. Той ще се бие в категория до 90 кг, като от жребия ще стане ясно дали е възможен реванш между него и противника му от финала на 4-тото Световно първенство на Kyokyshin World Union (KWU) през 2019 година Владимир Артюшин от Казахстан.

При най-тежките - +90кг, за титла срещу още 17 силни каратеки ще премери сили и Васил Димитров от България.

Камчия приема няколко големи събития по киокушин през юли

Камчия приема няколко големи събития по киокушин през юли

Традицията ще бъде спазена