Зам.-кметът на София Дончо Барбалов откри големия международен турнир Никон Оупън, събрал в зала Асикс Арена близо 1000 каратеки от 22 държави и 80 клуба. Състезанията се организират за седми пореден път от СК Никон, БНФК и София - Европейска столица на спорта. Поради големия интерес турнирът се премести от миналата година в по-голяма зала, но и тя вече се оказва тясна за многото фенове на бойните изкуства.

Второ злато за България от Световната карате лига във Венеция

Второ злато за България от Световната карате лига във Венеция

Теодора Цанева грабна титлата с огромна преднина пред съперничките си

"Приветствам ви с добре дошли в София и ви пожелавам много успехи. Поздравявам ви и с факта, че карате вече е олимпийски спорт и на Игрите в Токио следващата година ще бъдат излъчени първите в историята олимпийски шампиони. Столична община и София - европейска столица на спорта подкрепят организацията на подобни турнири, защото така се предоставят повече възможности за активен и здравословен начин на живот," заяви Дончо Барбалов, преди да открие турнира.

Присъстващите бяха поздравени и от Никола Цанев, председател на СК Никон, който обяви, че надпреварата тук е възможност за нови срещи и приятелства за младите каратеки. Сред официалните лица бе и Асен Блатечки. Актьорът, който в юношеските си години е бил един от първите родни шампиони по карате, също пожела успех на участниците, след което дълго бе търсен в залата за автографи и селфита.

Още в първия ден се видя, че многото световни и европейски звезди сред участниците отново правят този турнир най-голямата и класна надпревара по карате у нас. Зрителите аплодираха уменията на асове от водещи национални школи като Франция, Италия, Германия и Украйна, както и всички съседни наши държави. Същевременно участниците от от по-далечните дестинации - Азербайджан, Алжир, Ботсвана и Непал, внасят допълнителен колорит и превръщат тазгодишния турнир в едно мини Световно първенство.

Кралев награди победителите от Европейското първенство по карате киокушин

Кралев награди победителите от Европейското първенство по карате киокушин

Българинът Кристиян Дойчев стана европейски шампион с победа срещу руснака Гнел Арамян

Двудневната надпревара е във всички възрастови групи, като днес ще бъдат определени шампионите за младежи, жени, мъже и ветерани, а утре децата ще играят в три дисциплини - макевара, ката и кумите.

Турнирът е част от инициатива София- Европейска столица на спорта и целта му е да бъде празник за младите в един от най-популярните напоследък сред подрастващите спортове. Възрастовите групи започват от 8-годишните и достигат до ветераните над 40 години.

Карате получи наскоро олимпийско признание и ще бъде един от петте нови спорта в програмата на Игрите в Токио следващото лято.

Мултиевропейското първенство по таекуондо в София чупи рекорди

Мултиевропейското първенство по таекуондо в София чупи рекорди

Първенството ще се проведе в "Асикс Арена"