Манчестър Сити заведе дело срещу Висшата лига. Английският шампион твърди, че обвиненията към клуба са "несправедливи и дискриминационни" и съществуват само за да намалят успеха им. Адвокатите на "гражданите" заведоха дело от 165 страници, а изслушването ще започне в понеделник и ще продължи две седмици.

Според английските медии това може да изиграе огромна роля в процеса, който се води срещу Манчестър Сити за 115 нарушения на финансовия феърплей, а изслушването по този процес започва през ноември. Сити твърдят в своя иск, че правилата, които са гласувани от техните съперници, са "тирания на мнозинството" и искът е насочен срещу правила, свързани със спонсорски сделки.

През 2021 г., след като саудитците превзеха Нюкасъл, Висшата лига забрани на клубовете да "помпат" спонсорски договори с компании, собственост на техните собственици. Според тези правила спонсорските договори трябва да са в нормалните рамки на пазара и точно това е една от основите на делото на Висшата лига срещу Сити.

Стана ясно кога ще е изслушването по случая на Манчестър Сити

Стана ясно кога ще е изслушването по случая на Манчестър Сити

Тимът ще защитава в съда тезата, че заради правилото клубът е лишен от приходи

Манчестър Сити има четири огромни спонсорски договора с компании от Абу Даби, които са пряко или косвено свързани с Шейх Мансур, собственикът на клуба. От 2009 г. до 2023 г. тези компании, твърди Висшата лига, са наливали огромни суми пари в клуба, които са били представяни като спонсорски договори, въпреки че очевидно са били твърде високи.

Сити вярва, че Висшата лига не трябва да ограничава спонсорските сделки, но спонсорите трябва да могат да решават колко да инвестират в даден клуб. Сити не е единственият клуб в лигата, който е спонсориран от собственици чрез компании.

Нюкасъл носи логото на саудитската компания Sela върху своя екип, а Челси има огромна спонсорска сделка с Infinite Athlete, която е собственост на собственика на клуба Тод Боули. В момента обаче Сити е единственият клуб, решил се на тази стъпка.

The Times, който първи съобщи за историята, казва, че Сити казва в жалбата, че новите правила на лигата са "рестриктивни и антиконкурентни". Освен това се съобщава, че Сити търси компенсация за загубите, причинени от въвеждането на новите правила през 2021 г.