Изслушването по случая със 115-те обвинения, които Висшата лига повдигна срещу Манчестър Сити, ще се проведе през ноември 2024 г., съобщава "Таймс". Обвиненията бяха повдигнати през февруари 2023-та и са за нарушения, извършени в периода от 2009/10 година до края сезон 2017/18.

Твърди се, че "гражданите" са нарушили правилата на лигата, които изискват предоставянето на "точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба". Футболната общественост на Острова се интересуваше кога ще има развитие по тези обвинения. Сега вече е ясно.

Същевременно точно "Таймс" разкри първи и новината, че на свой ред Манчестър Сити е завел дело срещу Висшата лига, което ще стартира в понеделник, следващата седмица. Тимът иска съда да отмени правилото на Висшата лига за трансакции с асоциирани страни. Целта на въвеждането му, което се случи след закупуването на Нюкасъл от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, бе всички сделки между клуба и други лица, свързани със собствениците на клуба, да се извършват на справедлива пазарна стойност, а не на огромни цени, с които клубовете да оправят счетоводството си. Ако правилото бъде отменено, тогава тези сделки ще могат да се извършват без необходимата независима оценка от лигата. Това ще означава, че куп от тези 115 обвинения може да отпаднат, защото са свързани със спонсорски договори.

"Гражданите" ще защитават в съда тезата, че не само правилото е незаконно, а и заради него клубът е бил лишен от приходи, поради което ще търси обезщетение.

Повечето медии на Острова смятат, че с този ход Ман Сити започва война с Висшата лига, което е вбесило ръководството й.