Бразилците от Лудогорец Жуниньо Кишада и Марселиньо вече имат български паспорти. Двамата може да бъдат повикани в националния отбор от Любослав Пенев.

В обосновката на решението пише: "Те са оценени от специалистите като талантливи и перспективни състезатели на националния отбор по футбол...". Предложението идва от спортния министър Свилен Нейков, инициативата за издаването на указ за гражданството е на БФС.

Препоръките им отварят вратичка в изискването на ФИФА, че за натурализация на футболист извън Европейския съюз е необходимо той да е играл (работил) 5 години в страна от ЕС. Марселиньо и Кишада са в Разград едва от 19 месеца.

По сходен начин преди 14 г. Стилиян Петров получи разрешение да премине от ЦСКА в "Селтик". Правилата на външното министерство на Великобритания не разрешаваха българин да вземе работна виза, ако не е изиграл определен процент мачове за националния в последните 2 г. Препоръките на светилата Кени Далглиш и Кевин Кийгън (тогава селекционер на Англия - б.а.) увериха съответните органи, че 20-годишният Стилиян е талант, който трябва да получи шанс да се развива.

Решението помага и на Лудогорец, като му освобождава две квоти за играчи извън ЕС.

Двамата привлечени тази зима - Себастиан Ернандес (Колумбия) и Неманя Милиславлевич (Сърбия), нямат европейски паспорти. В националния сега се подвизава бразилец по кръв. Халфът Маркиньос бе извикан от Любо Пенев за контролата с Украйна през ноември, има мачове и преди това. За България са играли и Лусио Вагнер и Тиаго Силва (1 мач).

Пенев обяви и името на друг свой евентуален избраник - Мишел Платини от ЦСКА. През 2013-а той навърта 5 г. у нас (и 6 месеца в румънското първенство) и ще може да играе за България.