Младен Додич коментира подготовката, селекцията в Локомотив (София) и битката за върха във Втора лига през идния сезон. Ето какво каза той пред "Тема: Спорт":

Г-н Додич, как върви подготовката на Локомотив и доволен ли сте от свършената работа до момента?

- Имаме доста нови играчи, футболисти с качества и възможности, заради които са привлечени. Доволен съм от конкуренцията, която създадохме. Започнахме втория етап от подготовката, който ще протече на базата на БФС в Бояна. Момчетата се влагат максимално по време на тренировките. Изиграхме една контрола с ЦСКА 1948, която загубихме (0:2). Видя се, че съперникът е по-напред от нас в своята подготовка. Да, не съм доволен от резултата, но има неща в играта, които ми харесаха. Върху тях ще градим основата. Заради нашата голяма амбиция не може да бъдем доволни от такива резултати. Знаем, че този противник е големият фаворит за първото място и директната промоция в Първа лига. Ние искаме да се подобрим физически, тактически и психически и да подсилим отбора с още един нападател.

Как ви се виждат новите попълнения?

- Подсилихме се на двата бека. Отдясно взехме бразилеца Силва, а отляво Мики Орачев. В средата на терена се завърна и Влади Семерджиев. Пак ще мога да разчитам на Том, който също се върна. Той е голям локомотивец и мога само да му се поклоня. Нужен е много не само на терена, но и на съблекалнята. В халфовата линия ще разчитам и на Китан Василев. Той показва голям талант, който досега не е развил на сто процента, и очаквам в Локомотив да се възползва от шанса. Доволен съм и от завръщането на нападателя Димитър Георгиев. Той има страхотна техника и е от голямо значение за отбора. Пак казвам, искам още един нападател, с когото да засилим още повече конкуренцията в атака. Подсилихме се и с качествен вратар в лицето на Иво Василев, който имаше силни изяви с Монтана. В центъра на защитата привлякох Саша Домич, който е млад сръбски играч с бъдеще (б.а. -набор 1998). Юноша е на Партизан, а после играч на Раднички Ниш. За последно бе във Втора лига на Словения. Тук ще има отлична възможност да расте.

Локомотив (София) се подсили със сърбин и бразилец

Локомотив (София) се подсили със сърбин и бразилец

Поредни трансфери в "Надежда"

Какво подсказва селекцията на Локомотив?

- Димитър Георгиев, Мики Орачев, Том, Влади Семерджиев, дори и аз се завръщаме в Локомотив. Това говори, че сме били доволни тук и показва, че всички ние усещаме тази емоция и поддръжка както от ръководството, така и от феновете. Това е и потвърждение, че винаги даваме сто процента за Локомотив, за него живеем.

Може ли да кажем, че на 70-80 процента градите нов отбор?

- Така е. Имаме доста нови играчи, а хубавото е, че тимът ни е млад. От миналата година с нас продължават Валентин Николов (15 г.), Красимир Милошев (19 г.). Имаме още две-три момчета от школата, които се готвят с нас. Имаме нов отбор на 70-80 процента, но и по-млад. Зная, че ни трябва време, но ние го нямаме, защото за тази голяма цел няма кой да ни чака. Трябва да сме готови за първия мач. Напролет ще станат 5 години от последното участие на Локомотив в елита. Ясно ми е, че това е доста време, на което трябва да бъде сложен край. феновете също нямат търпение вече. Няма две мнения, че Локомотив трябва да е сред първите три отбора. Затова нямаме право да подценяваме или надценяваме нито един съперник. Трябва добре да преценяваме нещата, защото лигата е много трудна, с доста силни отбори, които не крият амбиции за промоция. Ние обаче няма накъде повече да отстъпваме. Пет години извън елита стигат. Искам обаче това да не е само на думи, а и на дела. Това ми е целта. Очаквам енергията на феновете да бъде позитивна и всички заедно да вървим към изпълнението й. Финансовата стабилност я има, така че ни остава само да работим.

Локомотив (София) има нов помощник треньор

Локомотив (София) има нов помощник треньор

Юлиан Петков се завръща в клуба

Това, че Царско село и Арда няма да са част от Втора лига, променя ли ситуацията за новия сезон?

- Не смятам, че лигата е станала по-слаба, защото от елита изпадна Септември София, а влязоха отбори като Хебър и Нефтохимик. За ЦСКА 1948 вече говорих. Монтана остана тук, а от Пирин Благоевград очаквам да е доста по-силен, след като имаше проблеми. Литекс направи стабилна пролетна кампания. Начело на Поморие се завърна Малин Орачев. Мисля, че всичко това говори достатъчно за класата в групата. Бих поставил само ЦСКА 1948 като основен фаворит за първото място. Другите 6-7 отбора не бих ги степенувал сега.

По-силна ли е втората дивизия на България от тази на Сърбия?

- Да, но философиите им са различни. Втората лига в Сърбия се използва за развитие на младите играчи. Залага се на местни момчета. Докато в България има немалко чужденци, които вдигат качеството на лигата, но това създава проблем за младите български играчи, които няма къде да се изявяват. Така че има и плюсове, и минуси. Тук е голямата разлика между българската и сръбската втора дивизия.

Съжалявате ли, че Влади Романов си тръгна от Локомотив (София)?

- Той е истински локомотивец и голям капитан. Обади ми се, когато тръгна за Дунав Русе. Аз му пожелах успех. Той е футболист за пример. И да съжалявам не мога да върна времето или да спирал развитието на даден играч.

В щаба ви влезе друг локомотивец - Юли Петков, който ще бъде ваш помощник. Какво е мнението ви за него?

- Той работи с голяма енергия за отбора на сърцето си. Но това, че е голям локомотивец, не е единственото му добро качество. Той доказва голямата си любов към клуба не само на думи, но и с действия. Повече от доволен съм и от съвместната ни работа през миналия сезон с Христо Коилов. Той е голям работохолик. Треньор с качества. Щаба запълва треньорът на вратарите Валентин Захариев. Достатъчно ми бе мнението на Славиша Стоянович u неговия помощник Небойша Милошевич за работата му в Левски, а и най-вече за добрите човешки качества, които притежава. Милошевич бе и мой помощник в младежкия национален отбор на Сърбия, така че няма как да не му се доверя на сто процента. Основата е положена и всички заедно - треньори, играчи, фенове и ръководството трябва да поведем Локомотив по пътя към върха.

Юлиян Петков пред ТОПСПОРТ: Професионализмът е най-силният аргумент на Локомотив БДЖ

Юлиян Петков пред ТОПСПОРТ: Професионализмът е най-силният аргумент на Локомотив БДЖ

"Развитието ни е безспорно, като непрекъснато оптимизираме всеки аспект от представянето си"