Собственикът на Локомотив (София) - Иван Василев, коментира пред "Тема Спорт" победата на железничарите с 3:2 в "Надежда". Президентът на червено-черните сподели впечатленията си от работата на Станислав Генчев и даде оценка на селекцията, която направи клубът през лятото.

Детелин Баялцалиев: Третият гол на Локомотив (София) не трябваше да бъде зачетен

Детелин Баялцалиев: Третият гол на Локомотив (София) не трябваше да бъде зачетен

"Валентин Железов сгреши"

Г-н Василев, Локомотив София победи Левски с 3:2 в "Надежда". Как ще коментирате успеха на тима?

-Получи се истинско столично дерби. Добър мач и за двата отбора. Нашите момчета бяха по-настоятелни и търсеха победата до края. Заслужен успех, но двубоят вече приключи и трябва да се подготвим за следващия кръг. Емоцията е хубава, но трябва да отмине по-бързо.

Ще има ли допълнителни премии за отбора след успеха над Левски?

-За всеки мач играчите си имат допълнителни бонуси. Няма да има нещо по-специално след победата над Левски.

Как ви се вижда Локомотив от началото на сезона? Каква оценка бихте поставили на отбора до момента?

-Ако трябва да бъда откровен, аз съм максималист. Можеше и по-добре да бъде, защото загубихме почти спечелени мачове срещу Славия и ЦСКА 1948. Може би момчетата трябваше да бъдат по-агресивни в тези двубои. Ако ги бяхме спечелили, сега щяхме да бъдем на друго място в класирането. В интерес на истината, след приключването на селекцията смятам, че вече в отбора има добра конкуренция. Това ще вдигне качеството на играта и футболистите ще показват пълния си потенциал, защото когато не се представят на ниво, ще отидат на пейката. Това не е маловажно. Откакто аз съм в клуба, не сме имали такава бройка играчи - сега са 28. Да се надяваме, че след победата над Левски ще се вдигне и самочувствието на момчетата, за да дойдат още положителни резултати. Действително Локомотив се представя добре и успехът срещу качествен отбор като Левски не е за подценяване. Това говори, че вървим в правилната посока и лека-полека трябва да се връщаме към челните позиции. Все пак шест години не бяхме в Първа лига, което не е никак малко. Тепърва се гради всичко. Стъпка по стъпка, защото при мен няма спонсори, които да помагат. Благодарен съм на "Бетано" и Веско Стоянов. Не е леко, докато другите отбори имат много спонсори, държавата и общините им помагат. В Локомотив всичко трябва да правя сам... И това на държавна земя - нямам нищо, както и футболният клуб.

Споменахте за инвестициите в стадиона. Какво означава отново Локомотив да играе в "Надежда"?

-Направихме много подобрения по стадиона с моя екип през тези седем години и заслужено се върнахме в "Надежда". Всичко се гради с кървав труд и пари, изкарани честно и почтено. Нямаме една стотинка, която да е дошла от Общината или държавата. Нали разбирате какво означава да направя осветление на държавна земя. Много подобрения направихме - съблекалнята, терените, трибуните, паркинга пред стадиона. Така се гради - лека-полека. Локомотив е отбор с традиции, с 93-годишна история и не трябва да се подценява. Казах го още миналата година, когато се завърнахме в Първа лига - "Никой да не подценява Локмотив София". Виждате, че през този сезон изгубихме две точки срещу ЦСКА. Изпуснахме победата над червените. Това са грандовете, заедно с Лудогорец, които са почти извънземни за нашето първенство. Но отборите трябва да се съобразяват с Локомотив.

Поехте ли риск с назначаването на млад треньорски екип в лицето на Станислав Генчев и Живко Миланов? Доволен ли сте от досегашната им работа?

-Винаги съм бил умерен оптимист. Търсех млади хора. Такива, които са с нови виждания. Аз също имам Про лиценз, който взех преди около 15 години, но нещата в съвременния футбол се менят много бързо. Затова исках да намеря млад екип, който да вкара нови идеи и методика. Имат голям прогрес. Доволен съм от работата им. Дори да загубим, момчетата си вършат работата перфектно. Но това не е заради победата над Левски. Ако бяхме загубили в събота, щеше да е същото, защото виждам, че отборът играе добре. Когато тимът се представя слабо, казвам нещата право в очите. Не спестявам нищо на никого. Така трябва да бъде, за да вървим напред. Трябва ни много малко и ще го намерим, за да играем чувствителна роля в първенството.

Доволен ли сте от селекцията, която направихте през лятото?

-Да, привлякохме добри попълнения. Сега трябва в игра да се завърнат Давид Малембана и Александър Александров, които вече започнаха тренировки, но все още нямат игрова подготовка. Привлякохме Каду и Алан Диас от втора дивизия на Бразилия, но там нивото е много по-добро от нашата Първа лига. Очаквам с привличането на Юлиан Ненов да се създаде още острота в предни позиции. Виждате, че Франса играе перфектно. Но той все пак има срещи в Серия А в Бразилия. Антонио Вутов е уникален футболист. Трябват му мачове, защото не е играл дълго време, но в последните двубои показва много добри игри. Очаквам още да си вдига нивото. Похвално е, че и двамата централни нападатели бележат - Илия Димитров и Димитър Митков. Може да пропусна някои и моля да ме извинят. Виждам подем в играта, което се дължи на треньорската работа. Отборът вече стои добре тактически. Мисля, че сме в правилната посока и времето ще покаже.

Как ви се виждат и младите в отбора?

-Да, забравих ги тях. Краси Милошев вкара два гола срещу Левски, а е едва на 22 години. В първия отбор е от шест години. В тима е и Валентин Николов, който е младежки национал. Също Лука Иванов и Жарко Истатков, които са готови да играят. Имаме седем-осем момчета, които подготвяме да бъдат новата вълна. Нямаме голяма финансова възможност да привличаме играчи, а трябва да си създаваме. Не е малка бройката на младите в първия отбор. Колко тима в България имат по осем-девет момчета, които са от школата и им се дава шанс в Първа лига? Да, още са зелени, но трябва да се борят за мястото си в състава.

Станислав Генчев с рекордна успеваемост срещу Мъри

Станислав Генчев с рекордна успеваемост срещу Мъри

Нареди се до Моуриньо и Франк Рийкард