Турнирът Лига на нациите на УЕФА ще бъде разширен с нов елиминационен кръг след 2024 година, съобщиха от Европейската футболна централа след днешното заседание на Изпълнителния комитет в Нион (Швейцария).

Елиминационният кръг ще се играе през март и ще създаде приемственост между груповата фаза, завършваща през ноември, и финалите през юни. Победителите и подгласниците в групите на Лига А ще участват в четвъртфинали на разменено гостуване, а победителите ще се класират за финалната четворка.

УЕФА обяви и други промени. Европейските квалификации за Европейско и Световно първенство ще бъдат по-обединени, като отборите ще бъдат разпределени в 12 групи от четири или пет тима. Победителите в 12-е групи ще се класират директно за турнирите, както обикновено, докато вторите също ще се класират директно или ще участват в плейофни мачове.

"Одобрените нови формати за тези състезания ще влязат в сила през септември 2024 година", се казва в изявление на УЕФА.

"Новият формат обещава да донесе повече вълнение във футболните състезания на националните отбори на Европа, които продължават да се увеличават", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Атина приема финала за Суперкупата на УЕФА

Атина приема финала за Суперкупата на УЕФА

Мачът трябва да се проведе на 16 август 2023 година