Наско Сираков днес даде първата си пресконференция като собственик на Левски. Той вече записа името си в историята като футболист и директор на "сините". Сега е твърдо решен да го направи и като мажоритарен акционер. Наско е готов за мача на живота си - да спаси Левски от фалит. Поредното му завръщане на "Герена" осмисля оставащите му години на този свят, както сам каза. Дай Боже те да са още много - здрави и успешни. Левски имаше нужда от такава фигура на най-високо ниво.

Сираков каза много хубави неща пред медиите. Сега остава да ги направи реалност. Вълка очерта опорните си точки. Ето 7 от тях, част от които в допълнение на неговите. Защото за левскарите 7 е добро число. Макар и без "седмиците" на екипа.

1. Изчистване на дълговете

Да, 24 милиона лева с опция да станат дори повече, ако Васил Божков не опрости 7 към бившата лотария и "Нове", са космическа сума. Особено за България. Важното е, че вече има разбирателство за разсрочвания. Направи впечатление това, което каза Сираков - че Левски е натрупал тези дългове и Левски ще си ги погасява. Не чухме думи от сорта на "не съм виновен аз, няма да плащам пари, изхарчени от други". Ясно е - нагърбил ли си се с тежкия товар да управляваш водещ футболен клуб, ще търсиш начини да вкарваш пари и да чистиш този клуб. Така трябва да бъде.

Снимка 482478

Източник: LAP.bg

2. Край на огромните харчове и трупането на нови дългове

Колко пъти е ставало на въпрос, че дадени отбори затъват финансово заради безумна трансферна политика. Идват куп чужденци със съмнителни качества, които подписват договори за луди пари. Такива вземат и агентите им. За да са резерви, да не попадат в групата за мачовете, да са вечно контузени, недоволни или много доволни в... нощните клубове. В най-добрия случай са титуляри, но не и с поне класа над българите. Както би трябвало да бъде. Таван на заплатите в Левски и това е. На когото не му изнася - да се изнася!

3. Налагане на юноши

Най-правилен път, особено за отбори във финансова криза. Левски и ЦСКА имат добри футболисти в школите си. Старшата възраст на двата гранда заема челните места в групата си. Левски да залага на свои момчета. Които ще играят за далеч по-ниски заплати и с далеч повече сърце от повечето чужденци. Изграждането на футболисти и пробив в първия отбор е възможност и за добри финансови постъпления при евентуални трансфери в чужбина. Пресният пример е Никола Илиев от Ботев (Пловдив).

Снимка 482103

Източник: ПФК Левски

4. Пукане на синия балон

Наско го спука още днес. С отказа да говори и обещава титли и купи. Едно от най-глупавите клишета е "ние сме Левски, ние сме ЦСКА, всичко освен титла е провал". "Сини" и "червени" са шампиони на думи всеки сезон. Накрая е ясно какво става. В следващите поне 3 години Левски ще се бори за титлата от финансовото първенство и за Купата на отборите без дългове. Това е положението! Ако се отдаде възможност за трофей на терена, добре дошъл ще е. Но без излишни изхвърляния. Феновете вече 10 години са виждали Левски с отличие само на снимка от архивите, ще потърпят още, ако е нужно.

5. Модернизация на материалната база

По-добре да направиш подобрения на стадиона и тренировъчните игрища, отколкото да даваш тези пари за някой далечен роднина на Бакари Саня. База и школа, в това е истината. А "сини" и "червени" фенове си обогатиха фолклора на агитките с козирки и химически тоалетни.

Снимка 482473

Източник: LAP.bg

6. Прозрачност

Левски трябва да продължи по този път. Защо да не се обяви и публично таван на заплатите в клуба? Трябва да се знае за какво се харчат парите. Особено тези, дарени от феновете. Без задкулисие, без интриги и далавери на дребно и едро. Наско Сираков е заложил името и реномето си. Трябва да управлява мъдро и прозрачно.

7. Уважение към съперниците и медиите

Днес Сираков се разлюти, че медиите спекулирали с името му. Крайно време е Левски да оправи отношението си с медиите и да работи професионално с тях. Не даден директор да се изповядва само пред определена медия. Помним какво беше и по времето на Спас Русев, и друг шеф на клуба тогава. Такива бързо се забравят, трудно се сетих за името му. Но обичаше да скача на медиите и да определя коментари и анализи за... "фалшиви новини". С настоящето пресаташе Левски май най-после тръгна към нормални и професионални отношения с журналистите. Време е и за уважение към съперниците. Да се гледа в собствения двор, в къщичката, която още е на основи, отново по думите на Сираков от днешната му пресконференция.

Началото е добро. Поне на думи. Сега да видим делата на Сираков и компания. Защото "дела трябват, а не думи". В Левски трябва да знаят това най-добре.

Наско Сираков: Тити Папазов става втори най-голям акционер в Левски, заради клуба и с папата ще пия кафе, и с Ел Чапо!
Обновена

Наско Сираков: Тити Папазов става втори най-голям акционер в Левски, заради клуба и с папата ще пия кафе, и с Ел Чапо!

"Няма да молим премиера да ни плаща дълговете"