Двама от бразилците на Левски - Уелтън и Цунами, бяха гости в предаването "Спорт в БГ" по БГ Радио със съдействието на фондацията "Спорт в България". И двамата заявиха, че кандидатстват за български паспорти и с радост биха облекли фланелката на националния отбор.

И двамата сте играли последно в Бразилия. Как се стигна до идването ви в Левски?

Цунами: Играхме заедно в един отбор в Бразилия. Така се случи, че аз имах възможност да дойда една идея по-рано. Получих предложение, поразрових се, научих някакви неща за отбора. За мое щастие и Уелтън малко по-късно се разбра с Левски и заедно заиграхме тук.

Уелтън: Мога да потвърдя думите на Цунами. Играхме цял сезон заедно и беше едно прекрасно време. Тогава дойде предложението от Левски, а това е много голям клуб и ето ни вече тук.

Инструктираха Уелтън преди мача с Лудогорец - "Пази се за дербито с ЦСКА"

Инструктираха Уелтън преди мача с Лудогорец - "Пази се за дербито с ЦСКА"

Уелтън вече има 4 жълти картона на сметката си и при нов ще бъде наказан за една среща

Вече от две години сте в България, как премина адаптацията ви у нас?

Цунами: Много добре протича процесът на адаптация. От първия ден, в който съм тук, аз се чувствам като вкъщи.

Уелтън: Както каза и Цунами, чувстваме се като у дома. София е много красив град и за мен също адаптацията преминава по лесен и бърз начин. Много бързо свикнахме с всичко тук.

Каква е разликата между футбола в Бразилия и този в България?

Цунами: Със сигурност тук хората живеят за и със футбола, но имайте предвид, че все пак идваме от държава, койято е 5 пъти световен шампион и това допринася за много висока конкуренция и много завишени изисквания.

Какво за вас е Левски?

Цунами: Всичко!

Уелтън: И за мен Левски значи много - любов, себераздаване... във всеки мач се опитваме да оставяме сърцата си на терена.

А знаете ли откъде идва името на "синия" клуб?

Цунами: Разбрахме още с идването, че това име задължава и го е носил най-великият българин. Наясно сме в какъв клуб идваме.

Пелето: Левски има дълбочина в състава и може да стане шампион

Пелето: Левски има дълбочина в състава и може да стане шампион

"Имаме добър отбор"

Доволни ли сте от престоя си в Левски?

Цунами: В съблекалнята има прекрасна атмосфера и много добри професионалисти. Играем доста приятен за окото футбол и на мен това много ми харесва.

Уелтън: Както вече казах, това е един изключително голям клуб и на първо място искам да благодаря на Господ за възможността съдбата да ме изпрати тук, на ръководството на Левски, които отвориха широко вратите за нас и ни посрещнаха по този изключителен начин и ни карат да се чувстваме прекрасно.

С какво ще запомните мачовете си със "синята" фланелка до този момент?

И двамата единодушно: С финала за Купата срещу ЦСКА!

Имате ли любимо място в София?

Цунами: Всяка една част от града много ми харесва. Обичам да излизам и да се разхождам.

Уелтън: И аз така... ресторанти, молове, а също така и на черноморието е много хубаво, в Пловдив също. Познаваме добре България вече.

Колко важна за вас е подкрепата на "синята" публика?

Цунами: Подкрепата на феновете е фундаментална. Това е най-великата публиката. Много трудно ще си тръгне непобеден отбор, когато "Герена" се напълни. Победите зависят от тях. Благодаря им и се прекланям пред феновете ни.

Уелтън: 90% от победите ни зависят и се дължат на тях. Само мога да им благодаря и да се преклоня пред тази публика.

И все пак в мача срещу Славия нямаше чак толкова много публика на Левски, стадионът не беше "Герена", не беше пълен. Цунами, ти ти беше близо до гол, а ти Уелтън вкара брилянтен гол след собствен рейд. Явно мотивацията наистина е много голяма от "синята" публика. Дори когато стадионът не е пълен, вие знаете, че много хора ви гледат и подкрепят "синия" клуб.

Цунами: Трябва да отбележим, че беше работен ден и много хора са на работа, но знаем, че така или иначе всички се интересуват от Левски.

Уелтън: Ние ще се борим винаги, независимо дали сме пред 5,10 или 100 хиляди фенове от нашата публика. Понякога те са възпрепятствани да дойдат на стадиона поради различни причини.

Отлични новини за Левски

Отлични новини за Левски

Тя е свързана с получаването на български паспорт от страна на левия защитник Цунами

Кандидатствате ли за български паспорти?

И двамата: Да!

А бихте ли играли за националния отбор, ако получите повиквателна.

Цунами: Ако искат и имат нужда - да. Ако някой ни покани, със сигурност ще се съгласим.

Уелтън: За всеки футболист е мечта да играе за национален отбор.

И накрая един въпрос към Цунами. Откъде идва този прякор?

Цунами: От 14-годишен нося този прякор. Може би защото връхлитах и влизах много здраво на нападателите.

Уелтън: И аз имам прякор, но не може да се сложи на фланелката(смее се).

"Спорт в БГ" се излъчва с подкрепата на фондация "Спорт в България" - организация в обществена полза, чиято цел е да подпомага спортни клубове, индивидуални спортисти, както и аматьорския спорт. Фондацията подкрепя стремежа към развитие, като всеки неин проект се основава на дългосрочна визия, насърчаваща и споделяща целите на ангажираните със спорта, които искат да окажат трайно влияние върху обществото. Фондацията помага за развитието както на професионалния спорт, така и за реализирането на проекти, подкрепящи аматьорския спорт, чрез които се възпитават здравословни навици сред подрастващите и желаещите да упражняват физическа активност.