Заради всичко, което Тодор Батков е направил за клуба, трябва паметник да му издигнат на "Герена".

Репликата е на настоящия собственик на "синия" футболен гранд Левски - Спас Русев.

Бизнесменът изтъкна ролята на адвоката в процеса на надграждане и опазване историята на Левски в последните 20 години, по време на които редица компании, отбори, формирования, фондове, пазари и т.н. не успяха да просъществуват.

"Той жертва всичко - спокойствието, семейството и времето си, а след това дори не получи благодарности", добави упражняващият част от бизнеса си във Великобритания Русев, отново визирайки адвокат Батков.

Спас Русев: Паметник трябва да вдигнат на Тодор Батков за това, което е направил за Левски

Русев: Паметник трябва да вдигнат на Батков за това, което е направил за Левски

"Той инвестира повече от 50 милиона в клуба"

След изгонването на руския олигарх Майкъл Чорни от България, Тодор Батков взе деветдесет процента от акциите на клуба. Това е факт, известен на "синята" общественост. До това стечение на обстоятелствата обаче не се стига просто така.

Снимка 227530

Източник: LAP.bg

Тодор Батков е личност с ясно самосъзнание и вроден патриотизъм. Няма ирония в казаното. Малко след като заема длъжността на съветник в правния отдел на Министерски съвет, адвокатът получава предложението на живота си. От САЩ. Всичко е обезпечено. От него се изисква единствено да замине. И да започне работа в мечтаната тогава, дори невъзможна за всички останали, дестинация.

Батков избира България.

Да, разбира се, че и заради лични интереси, но реално не е имал задължението на всяка цена да остане в страната. Можел е да реши със замах всичко в личния си живот и да устрои дори още по-солидно бъдеще за семейството си. Той обаче се насочва към служебната "Лада", която го кара от летището към дома. В България. Предложението за 80 000 долара годишно (по онези времена) е отклонено.

Снимка 227121

Източник: БГНЕС

Тодор Батков става еталон за поведение и принципност в своите професионални среди. Поканен е за член на Международната адвокатска лига в Париж.

Разбира се, че случващото се с "Мобилтел" привлича вниманието на един толкова премерен и ориентиран до голяма степен към бизнес поведението юрист. Покойният Владимир Грашнов предлага позиция на Батков в Надзорния съвет на компанията. И благодарение на подпомагането от Михаил Чорни от дистанция, до 2002 година Левски, с основен спонсор телекомуникационния гигант, е номер едно. Отборът записва редица успехи на всички фронтове.

Снимка 227534

Източник: LAP.bg

Във всички свои разказани житейски премеждия по страниците на медиите, които закупува впоследствие, а и не само, Батков се разграничава от грандоманщината. Точно обратното - непрестанно подчертава обикновения си произход. Как от дете, отглеждало гълъби, стига до "Мобилтел" и Левски. Забележете, за него, в личен план, Левски е крайната точка. Върхът.

Има ли случай, в който Батков да не е защитавал клуба с всичко, което е било налично в арсенала му?

Има ли някой, който да не видя, случайно да пропусна сълзите в очите на адвоката, когато той трябваше да откъсне "синята" част от сърцето си и да я даде на някой друг?

Снимка 227536

Източник: LAP.bg

Нима не бе забелязано опрощаването на всички задължения, които Левски имаше към своя бивш собственик? И продажбата на акциите му, в полза на Левски. Кой друг ще направи това? Кой го направи в ЦСКА, когато всичко на "Армията" се срина преди фалита? Шепа хора... И то съвсем не в същите размери. Това не се "изиграва". Няма такава роля. Няма и толкова добри актьори във футболните ни среди. Това показва любовта към идеята "Левски", както самият Батков винаги е казвал.

Сдържаният и емоционално устойчив адвокат изригна при една от големите европейски "кражби" срещу отбора, наричайки съдията в мача с Шалке 04 с емблематичното, превърнало се в част от "синята" народопсихология "бритиш хомосекшуъл".

Плащаше нееднократно от джоба си средствата, които клубът не успяваше да изплати на български и чуждестранни състезатели.

Подведе се и по прословутата афера в Казан. Защото, както каза тогава в едно интервю самият Чорни, "той обича клуба до полуда и би направил всичко за него".

Уволнение заради "Казанската афера" разбуни духовете в Левски

Уволнение заради "Казанската афера" разбуни духовете в Левски

Шефката на международния отдел на "сините" поиска оставката на Баждеков

Колко пъти Батков плати със собствени средства или пък намери необходимите суми, за да спаси лиценза на Левски? Колко пъти използва всяка възможна правна вратичка, за да запази клуба жив? Изчисти дори сметките с Истър за Бру, както и с Жоао Силва, който създаваше ненужно напрежение в клуба.

Ами когато мъкнеше полужизнената звезда на тима Дембеле, който бе намерен пиян и с фалшива книжка? Спаси го от сигурен затвор, че може би дори и от нещо по-сериозно.

Батков спаси и младия (навремето) Стивън Петков, който въпреки крехката си възраст вече имаше няколко кредита да изплаща. Вдигнаха му месечното възнаграждение и той също бе "покрит".

Снимка 232605

Източник: LAP.bg

Отново обаче правим стъпка назад.

На 17.10.2008г. Тодор Батков получи орден "Стара Планина", първа степен, най-вече заради всички благотворителни инициативи, на които бе дал старт в годините преди това. Въпреки постижението, отличието му бе посрещнато с негодувание от конкурентите на "сините", а в следващите години те често осмиваха Батков, прилагайки към личността му какви ли не прякори. Заради футбола. Заради обичта му към Левски и готовността му да жертва каквото е необходимо, за да го има клуба. Батков не реагира и на това. Прие всичко с типичната си усмивка. Махна с ръка и продължи започнатото на "Герена". Търпеше каквото е необходимо. Отново, и отново, и отново.

Снимка 227538

Източник: LAP.bg

Батков можеше да не изкупува дела на Чорни през 2009 година. Можеше и да не търси нови и нови източници на финанси и "спасители" на клуба. Едва ли някой би искал просто така, за спорта, да си вгорчава живота и да се нагърбва с огромното бреме да пази жив един от грандовете на българския футбол. А по този начин и самия ни футбол въобще. Още повече, когато трябва да свидетелстваш по дело за 3 млрд. долара. Срещу друг олигарх. Заедно с бивши кадри на КГБ. Заради което след това трябва да се движиш с охрана години наред. И още повече след случилото се с Грашнов, Кюлев и Толев.

Точно му е било до футбол на Тодор Батков тогава...

Снимка 227532

Източник: LAP.bg

Дали Батков е чист като сълза? Дали някак случайно е бивш кадър на Държавна сигурност, дали неговият баща не е бил по някакъв начин обвързан с властта, в ролята си на журналист, често пращан в командировки зад граница? Дали Батков е бил принуден, след промяната във формата на държавно управление, да търси различна от реализацията, за която е бил подготвян преди това?

Все въпроси, които на практика нямат нищо общо с привързаността и страстта на адвоката към Левски. Нищо!

Батков обича клуба до полуда. Той, на теория, е отговорен за него още през 80-те години на 20-и век, когато е първи комсомолец в Пети район на столицата. Това е нещо изконно и истинско, което кара сълзите да напират, когато трябва да го предадеш в ръцете на някой друг. Неслучайно адвокатът каза, че се чувства почти така, сякаш завещава свое прескъпо нещо. И посъветва тези, които се заеха с Левски след това да го гледат така, както той се е грижил за него. Почти като за собствено дете. А не като за обект, който му е бил поверен за обгрижване, а след това и предаден на следващия по надлежния ред.

Ерата "Батков" приключи със сълзи

Ерата "Батков" приключи със сълзи

Тонев, адвокат и пловдивски бизнесмен оглавяват клуба

Факт е, че след оттеглянето на Тодор Батков нещата в Левски не са съвсем наред. Сега се появява нов лъч на надежда в клуба. Възможно е той отново да бъде спасен. За пореден път. От друг свой фен. Поради една или друга причина. Заради бизнеса или покрай него.

Едно обаче е ясно - приносът на Тодор Батков за всичко, постигнато в новата история на Левски, е безспорен. Вижда се чак от далечен Лондон.

Снимка 235291

Източник: LAP.bg

Въпросът сега на "Герена" е има ли как добрите дни на клуба да бъдат повторени, а сърцата на феновете - отново изпълнени с гордост.

Феновете искат титли, а не да са "брейк-ивън"

Феновете искат титли, а не да са "брейк-ивън"

Историята на клубовете трябва да търпи развитие и да бъде надграждана