"Преклонена главица сабя не я сече", е една от най-популярните български поговорки, знаете я още от училищна възраст. Най-големият български шедьовър, обобщил в едно изречение цялата ни народопсихология, отнесена в пълна степен и за чисто спортните страсти. Ниско самочувствие, робска нагласа, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение - ето това в много голям процент е българинът и като запалянко.

Минаваме направо в дълбокото. След информациите от последните часове за смяна на собствеността на Левски, Христо Георгиев, по-известен като Йовов, трябваше да е приносител на контролния пакет акции на дружеството, собственик на което се води Спас Русев. Който в последните месеци често се оплаквал пред близки, че е натискан да произведе Йовов в спортен директор. От февруари обаче Бижутера не чак толкова сензационно е с повишено доверие. И във вакуумната ситуация на безсобственост Йовов бе много сериозен претендент за собственик на мястото на Спас Русев. А както знаем много добре, акциите на Левски от години насам не се търгуват официално, а се дават/предават/прехвърлят/оставят на следващия силен човек. В последните 36 часа синята общественост почти на 100 процента се надигна срещу вероятността Йовов да е следващият мажоритарен акционер, случи се поредна футболна драма.

Васил Божков няма да поеме Левски, бивши футболисти взимат властта!

Васил Божков няма да поеме Левски, бивши футболисти взимат властта!

Гласят Христо Йовов за мажоритарен акционер

Така е модерно и сега се връщаме на първия абзац. Ако в България гражданите, респективно запалянковците, бяха бунтари и реални протестиращи срещу несправедливостите, вчера на "Герена" трябваше да има тълпи сини фенове. Това би се случило в Турция, Гърция, Сърбия... В България обаче бунтът беше онлайн - откъде накъде Христо Йовов, че и в партньорство с Боримиров и Иванков. Което си е достатъчно налудничаво. Бижутера плюс шефа на школата, плюс треньора на вратарите трябваше да се събудят като съсобственици. Според онлайн бунтовете това не бе добър вариант за спасението, а след това и за развитието на клуба. Сякаш преди това назначените по същата процедура Иво Тонев и съдружници бяха реални собственици. Но тогава феновете си харесваха триумвирата и си правеха оглушки за това откъде точно стават назначенията на големите акционери. Преди време Тонев говореше за Хората. Същите Хора, които вероятно и сега вземат най-важните решения не на "Герена", а за "Герена". Сякаш всички скачат с парашутите от един и същи самолет.

Е, Йовов бе в ролята на Тодор Колев във филма "Господин за един ден". Бижутера го игра собственик за един ден, защото феновете, макар и не на живо, а онлайн, не го приеха. Медиите също дадоха тежък наклон на това, което се случи малко по-късно. Самият Йовов отрече, това били глупости. Обаче интересно как той би отговорил на въпроса говорил ли е със Станимир Стоилов този месец, като какъв му се е представил и за какво го е поканил. Е, не го е канил да му чете лекции, сещаме се.

И след отпадането (засега де) на този вариант, се връщаме на до онзи ден актуалната опция. Импровизираният онлайн скенер показа, че Мрежата, както е модерно да се казва, е прегряла. Настроенията бяха - искаме реален собственик, а не назначен, пък било то и комплект от трима от най-популярните бивши играчи на Левски. Пак уточняваме за преклонената главица - на живо нещата са други, бунтовете се провеждат според зависи, ако изобщо биха се състояли.

От вчера имаме новина. Васил Божков най-после бе осветлен. Името му излезе от устата на все още изпълнителния директор на клуба Павел Колев. Който много добре знае всичко, свързано с Йовов и компания, но е в реда на нещата да го остави за себе си. Имаме и друга новина - дълговете, осветлени вчера, са повече от на старото дружество на ЦСКА. Което пак трябваше да бъде оздравявано от същия Васил Божков. В последните месеци сините фенове сравняваха Спас Русев с Александър Томов, като приликите бяха много. Дългове, лицензи, дела, съпроводени с благи, но неясни приказки...

Пресаташето на Васил Божков за ТОПСПОРТ: Когато всичко е ясно, го обявяваме на висок глас

Пресаташето на Васил Божков за ТОПСПОРТ: Когато всичко е ясно, го обявяваме на висок глас

Ето какво заяви говорителят на бизнесмена – Борислав Петров

Общото в крайна сметка е, че тогава Васил Божков искаше да оздрави ЦСКА, сега иска да го стори и с Левски. И след като името на бизнесмена вече е под сините прожектори, е време той, или от името на компанията, да отвори уста. Преди години, когато ситуацията с ЦСКА бе на подобно положение с това на Левски сега, от пресофиса на "НОВЕ Холдинг" пуснаха няколко официални декларации, в които съвсем по европейски обясниха намеренията и конкретните планове на Васил Божков. Не коментираме какви са фенските пристрастия на бизнесмена, тук говорим за пари. Моментът това да се случи и сега е назрял. Защото феновете на Левски се бунтуват точно срещу слуховете, догадките и вероятностите. Така че очакваме от "НОВЕ Холдинг" да съобщят накратко - да или не.

Защото 32 милиона да ги погасява Йовов е едно, а да се заеме с тях Васил Божков, съвсем друго. А освен това едни 800 хиляди лева като забавени заплати тревожат сериозно футболистите. След няколко седмици ще се появят още едни 800 хиляди лева за следващия месец. И камъкът на шията от 32 милиона ще тежи вече 34 милиона. Които, както и да го погледнем, не е ясно откъде ще бъдат взети. Парите от Обертан са точно доникъде. Други трансфери от такъв финансов калибър не се очертават скоро. Така че, с 2 думи, от импровизирания скенер или радар, или проучвателен тест, се разбра, че феновете искат Божков, който няма смисъл да го коментираме като име и като мащаби на бизнеса, а не Йовов или друг някой нереален собственик, който за всяко нещо да звъни на Хората.

Това обаче е предпоследно. Както се убедихме, не е ясно всеки следващ ден как може да осъмне Синята България. Днес е така, утре е иначе.

Павел Колев: Назначен съм от Божков в Левски, ако не е собственик си тръгвам!

Колев: Назначен съм от Божков, ако не е собственик си тръгвам!

"Това ще стори и целият Управителен съвет на клуба"